Делегация на Стопанската академия презентира образователното си портфолио в Кипър

Гостува и на българския посланик в страната и участва в учредяването на първия задграничен Алумни клуб

Работна визита в Република Кипър осъществиха доц. д-р Николай Нинов – заместник-ректор „Студентска политика и институционални комуникации“ на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, и гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор „Образователен маркетинг“ в Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. Посещението бе по покана на бивши възпитаници на свищовското висше училище. Натоварената и изключително динамична тридневна програма от визитата с предвидените в нея работни срещи и презентации бяха реализирани с помощта на Снежана Георгиева – директор на Българско неделно училище „В. Левски“ – Дали, Кипър и на Маргарита Димова – управител на хотел „Асти“ – Никозия.

Поредицата от срещи започна в неформална среда, в заведение от веригата Coffee Island, чийто управител Павлос Генас – кипърски гражданин, завършил висше образование в РБългария и братовчед на небезизвестния у нас Хараламбос „Памбос“ Агапиу – танцьор и международен съдия по спортни танци, любезно предостави всички удобства. Гостите от свищовската Алма матер имаха възможност да представят на заинтересовани български и кипърски граждани възможностите за обучение в Стопанска академия. Присъстващите български граждани с различен социален статус, образователен ценз, професии и бизнес начинания, от различни български градове, задаваха въпроси от всякакво естество, свързани с придобиването на висше образование в свищовското висше училище.

Следващата среща бе с представители на българската диаспора в гр. Пафос, която се осъществи на територията на „Българското училище в Пафос“ и на Съюза на българите в Кипър. Любезни домакини на срещата бяха Ивайло Колев (бивш възпитаник на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов, дипломирал се в специалност „Счетоводство и контрол“), който в ролята си председател на съюза – клон Пафос, заедно с Дани Събева – директор на училището и Йови Вълчева – директор на българското училище „Азбукарче“ (Полис Хрисохус), представиха свищовските гости на присъстващите – ученици, родители и общественици. Срещата премина при засилен интерес към СА „Д. А. Ценов“ – Свищов и всичко свързано с нея, а настроението беше повече от приповдигнато. Към гостите бяха зададени много въпроси, бяха разменени рекламно-информационни комплекти и очертани бъдещите насоки за съвместна дейност. В рамките на същия ден се проведе работна среща с Димитър Лечев и Ангел Михайлов, съответно председател и зам.-председател на Съюз на българите „Възраждане“ в гр. Лимасол. На срещата, освен рекламно-информационни материали, предназначени за нашите сънародници, бяха очертани и възможните насоки за по-тясно сътрудничество между Академията в Свищов и членовете на организацията.

През последния ден от работната визита срещите продължиха в гр. Никозия с Любомир Вачев (мениджър на LKV BULGARIAN CHEESE LTD, предприемач и собственик на верига магазини в Кипър) и в гр. Паралимни в българското училище „Народни будители“. В училището представителите на Академията проведоха среща с директора Нели Делчева, в компанията на директора на българско училище „Петър Берон“ в гр. Ларнака – Радослав Георгиев (който е и главен хореограф на Танцов ансамбъл „Българи“ в Кипър), Елеонора Ангелова – президент на Асоциацията на българските учители в Кипър и начален учител в Ларнака, и други техни колеги. Освен обичайната презентация, размяна на подаръци и рекламно-информационни материали, на срещата бяха дискутирани редица въпроси от техническо естество, касаещи възможностите за обучение на български и кипърски граждани в СА „Д. А. Ценов“ – Свищов. На тази среща присъства и Живка Милова – главен редактор на списание „БГ Фактор“ и учител в българско училище, благодарение на която в последния брой на списанието бе публикуван обширен материал за Стопанска академия и за предстоящата визита на нейни представители в Кипър.

Общото впечатление от проведените срещи, включени в работната програма от визитата на представителите на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов в Кипър е, че независимо от разстоянието, всички българи милеят за родното образование и проявяват жив интерес и внимание към него. Съхраняването на българските език и традиции се е превърнало в изконна цел и задача на всички българи на острова на Афродита – намерение, в което Стопанска академия даде дума, че ще окаже нужната подкрепа и съдействие.

Делегацията гостува на българския посланик в Кипър и участва в учредяването на първия задграничен Алумни клуб

В посолството на Република България бяха приети от посланик Христо Георгиев и Мина Христова-Маринова – втори секретар (двустранни отношения в областта на културата и образованието, финансови въпроси). По време на работната среща бяха представени дейността и образователното портфолио на свищовското висше училище, в това число предлаганите специалности, формите на обучение, семестриалните такси, социално-битовите условия и възможностите за кариерно развитие на студентите. В контекста на провежданата от ръководството на Стопанска академия политика по привличане на студенти от чужбина (включително и представители на българската диаспора) бе потърсено съдействие за предоставяне на възможност за привличане на чуждестранни студенти в рамките на планирана серия от срещи с ученици и учители от българските съботно-неделни училища в Република Кипър, както и намерението за учредяване на първия задграничен алумни клуб – част от Асоциацията на възпитаниците на СА „Д. А. Ценов“ – Свищов.

Българският посланик информира гостите за ежегодно организираното Международно изложение „Образование и кариера“, което се провежда през месец февруари в Никозия и отправи покана към Стопанска академия да участва в него. По време на срещата бе коментирано, че българските университети имат добро име в Кипър и съществува значителен интерес за следване в България, както и че се прилагат франчайзингови обучения, предоставени от български университети в някои кипърски колежи. Изказана бе готовност от страна на посолството за оказване на пълно съдействие за популяризиране на СА „Д. А. Ценов“ сред кипърските студенти, за което посланикът и вторият секретар получиха сърдечни благодарности. На посланик Георгиев бе връчен почетен плакет „80-години СА „Д. А. Ценов – Свищов“, комплект рекламно-информационни материали и символичен къс „свищовска земя“ от града на стоте първи неща.

В рамките на визитата на доц. Нинов и гл. ас. Господинов стана факт и учредяването на първия задграничен клуб към Алумни асоциацията при Стопанска академия. Клубът получи името „Приятели на СА – Кипър“. За председател бе избрана Снежана Мусакова-Георгиева, завършила в Стопанска академия спец. „Социално и застрахователно дело“, а в момента е директор на Българско неделно училище „В. Левски“ – Дали, Кипър. Членовете, участвали в учредяването на новия клуб, са седем и са се дипломирали в различни випуски на специалностите „Социално и застрахователно дело“ (по-късно преименувана на „Застраховане и социално дело“), „Счетоводство и контрол“ и други. Целите, които ръководството на клуба си постави, са в посока развиване на пълноценни отношения със свищовската академия, популяризиране на продуктите на висшето училище сред българската общност в Кипър, оказване на съдействие и подкрепа при набирането на кандидат-студенти, желаещи да се обучават в СА „Д. А. Ценов“. По време на учредителното събрание всички членове споделиха забавни спомени от студентските си години в Свищов, припомниха си с умиление за своите преподаватели и колеги, с голяма част от които поддържат контакт и до днес.

Вероника ВАСИЛЕВА

Оставете първия коментар към "Делегация на Стопанската академия презентира образователното си портфолио в Кипър"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*