Среща по проект „Хлябът ни свързва“ на асоциация DANET

Участници от пет държави – Германия, Румъния, Хърватия, Сърбия и България се събраха на среща по проекта „Хлябът ни свързва – Дай знак за приятелство по река Дунав!“ (Bread Connects – Give a Sign of Friendship Along the Danube!) в Русенския университет. По време на събитието те подредиха изложба с традиционни за своите страни празнични хлябове.

Инициативата на неправителствената международна асоциация „Дунавска мрежа за Европа“ (DANET), в която съучредител е Русенския университет и има за цел да покаже как правенето на хляб обединява общностите и да подчертае значението му като важна част от културното наследство.

На събитието присъстваха ректорът на Русенския университет – проф. д-р Велизара Пенчева, председателят на Общото събрание и председател на Общински съвет – Русе – чл.-кор. проф. Христо Белоев, заместник областният управител – Валентин Колев, началникът на Регионалното управление по образованието в Русе – Росица Георгиева, Катя Петрова – представител на Община Русе, директори на училища в града, кметове от населени места в региона.

В началото ректорът отличи с плакет на Русенския университет Кармен Щаделхофер – президент на международната асоциация „Дунавска мрежа за Европа“ за приноса й в утвърждаването на името на университета в международното образователно пространство. 18 са реализираните до момента проекти на висшето училище и DANET.

За обогатяване на сътрудничество с местната общност в Сливо поле, Кристален знак на университета получи кметът Валентин Атанасов.

Ученици от Професионалната гимназия по туризъм показаха свои разработки на хлябове, а екип от Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ поднесе хляб в знак на приятелство на Щаделхофер и поздрави аудиторията с няколко песни. Фолклорната група към пенсионерския клуб в с. Червена вода и гостите от Румъния показаха традиционни за своите държави музикални изпълнения.

Проектът „Хлябът ни свързва – Дай знак за приятелство по река Дунав!“ се реализира в партньорство между Русенския университет, Съюз на пенсионерите 2004 – Област Русе, асоциация „Дунавска мрежа за Европа“, Институт за виртуално и аудиторно образование към университетa в гр. Улм, Германия.

Гергана ИЛИЕВА

Оставете първия коментар към "Среща по проект „Хлябът ни свързва“ на асоциация DANET"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*