Най-новото на книжния пазар е пред взискателния ви поглед

Суров, но честен разказ за събитията в Чечения в края на XX и началото на XXI век през погледа на дете

„Мравка в стъклен буркан“ (Чеченски дневници – 1994-2004)

Книгата е суров, но честен разказ за събитията в Чечения в края на XX и началото на XXI век. Жеребцова е родена през 1985 в столицата и от 9-годишна възраст си води дневник, в който описва всички събития, отбелязали една мрачна глава от историята на многонационалната република – бомбардировки, преследвания, жестокости, но също и благородни човешки постъпки. Това са бележки, писани първоначално в обикновена училищна тетрадка. Те показват събитията, пречупени през невинния детски поглед. В същото време това е изключителен, проникновен и личен разказ, който вплита истории за порастване, любов, смърт… Определят книгата като „свидетелство на епохата”, „военна проза”, „разказ за порастването”… Дневникът на Жеребцова е честен и емоционален разказ за събитията, видени през погледа на малкото момиче, което пораства постепенно заедно с промените в страната, а истините в книгата разкриват на непредубедения читател мрачната реалност на войната в Чечения. Това не е книга за миналото, тя е своеобразно предупреждение за бъдещето. В нея отвъд тревогата заради човешките безумия прозира любовта, която е единственият възможен отговор на жестокостта и насилието.

Авторът

Полина Жеребцова е родена и израснала в град Грозни. Нейните дневници обхващат детството, тийнейджърските години и младостта, които съвпадат с трите чеченски войни. Училището, първите влюбвания, караниците с родителите – това, което е познато на всяко момиче и момче – в живота на Полина се случва успоредно с бомбардировките, глада, разрухата и нищетата. Момичето с руска фамилия и с кърпа на главата, вързана както го правят мюсюлманките, се озовава между два огъня. То е видяло с очите си смъртта, борило се е за живота си и за това да остане самата себе си. През 2006 става лауреат на Международния литературен конкурс на името на Януш Корчак, а през 2012 – на наградата „Андрей Сахаров”. След като напуска Грозни, Полина завършва институт, става член на Съюза на журналистите и на ПЕН-клуба. В момента живее във Финландия.

„Хвани огъня: Боб Марли“

Книгата представя удивителната история на реге звездата Боб Марли. Претърпяла десетки издания на много езици, тя често е наричана „библия за регето” и „стандарт в писането на музикални биографии”, но истинската оценка за качествата й идва от многобройните читатели, които я определят като „задължителна” за всеки музикален фен. С тях се съгласява и академичната общност, когато „Хвани огъня” е включена в списъка с препоръчителна литература на престижния университет „Харвард.”

Боб Марли – суперзвездата на регето и истинска културна икона – е световнопризната фигура както заради таланта му на музикант, така и заради неговото огромно социално и политическо влияние. Възхваляван от критиката и обожаван от почитателите си, хипнотизиращите му реге химни го превръщат в герой от митична величина, чийто ореол десетилетия след смъртта му продължава да вдъхновява и очарова. Но докато телата на зрителите пулсират в ритъма на регето, и при цялата слава на Марли, направо е удивително колко малко всъщност знаем за него – за тематичните послания в музиката му, за влиянието на ямайската култура върху нея и за ролята, която неговата растафарианска религия има във всичко това.
„Хвани огъня” на Тимоти Уайт категорично е обявена за най-изчерпателната биография на реге иконата. Странният остров Ямайка с неговите магии, космически съвпадения и трагичен фатализъм е описан с талантлив и точен замах, напомнящ най-доброто от Габриел Гарсия Маркес. Авторът превръща текста в истинско пътешествие и ни повежда през криволичещите пътеки на вечното изкуство и неговите пророци – онези, притежаващи способността да възпеят радостите и скърбите си и да докоснат всяко сърце. В българското издание са включени над 100 архивни фотографии, кратка история на растафарианската религия и отделна глава за живота на император Хайле Селасие І.

Авторът

Тимоти Уайт е журналист и дългогодишен главен редактор на музикалното списание „Билборд”, където пръв създава класация за реге албуми. Освен това той е популярен автор и в други престижни издания като„Ролинг Стоун” и„Ню Йорк Таймс”. Специфичният му стил разкрива безмерно разбиране, съпричастност и страст към музиката, а „Хвани огъня” събира в себе си целия му талант и отдаденост, превръщайки се в делото на живота му. Книгата е плод на многогодишен изследователски труд, лични разговори с Боб Марли и твърдата вяра, че понякога музиката наистина може да ни спаси.

Отзиви за книгата

„Истинската книга за Боб Марли.” – Лиса Робинсън, „Ню Йорк Поуст”

„Сдържан, потаен, горд и забавен, в тази книга Марли е пресъздаден като човек и престава да бъде само певецът-легенда с пронизващ поглед, умрял прекалено бързо и прекалено млад… Един от най-живите портрети на музикант, правен някога.” – Кен Тъкър, „Найт Райдър Нюзпейпър”

„Благодарение на таланта и отдадеността на Тимоти Уайт, тази биография не е просто информативна, а поглъщаща.” – Джон Уейнър, „Ню Йорк Таймс Бук Ревю

„В свободния свят“

Джон, американски евреин и бивш доброволец в израелската армия, е убит на улицата в Сан Франциско. Но кой всъщност е Джон – поет, художник и писател или авантюрист и мачо, покорител на женски сърца? Един австрийски писател си задава този въпрос, покрусен от вестта за смъртта на приятеля си, и поема по дирите на Джон в Калифорния, където двамата са се запознали преди много години, а после и в Израел. Поредната война в ивицата Газа става причина да се озове и от едната, и от другата страна на конфликта – и да разнищи темата за днешната идентичност на евреи и палестинци, за често размитата граница между жертви и извършители. Със своя роман Норберт Гщрайн разтваря прозорците към целия свят и поставя будещия размисъл въпрос: Как да живеем „в свободния свят“, без да си причиняваме един другиму болка?

Отзиви за книгата:

Смел и провокативен роман, вълнуващ от първата до последната страница!
„Нюрнбергер Цайтунг“

Норберт Гщрайн рисува със средствата на словото толкова майсторски, че макар в романа му да липсва хронологична последователност, накрая той все пак се оказва стройна конструкция и извънредно увлекателно четиво, което нагледно демонстрира как естетическите и преди всичко политическите идеологии влияят на отделния човек.
„Тагесцайтунг“

Фигурите на Гщрайн са олицетворение на големите конфликти на нашето съвремие. „В свободния свят“ нарежда автора си сред най-именитите европейски романисти. Велика книга!
„Щутгартер Цайтунг“

Авторът

Норберт Гщрайн е един от най-интригуващите съвременни австрийски писатели. Роден е през 1961 год. в Тирол, живее в Хамбург. Завършил е математика и философия на езика. Още с първите си разкази привлича вниманието на литературната критика, а романите му „Английски години”, „Занаятът да убиваш”, „Южни зими”, „Предчувствие за начало“ му носят престижни награди като Литературната награда на Берлин, наградата „Алфред Дьоблин”, литературната награда на фондация „Конрад Аденауер”, наградата „Уве Йонсон“ и др. На български е известен с романа си „Южни зими“, издаден също от Атлантис-КЛ през 2012 г.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Най-новото на книжния пазар е пред взискателния ви поглед"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*