Карнавалът в Олборг дава началото на летния сезон в Дания

Вдъхновени костюми и епични сцени отличават карнавала като единствен по рода си в северната държава

През месец май в северна Дания все още не може да се каже, че е почти лято. Действително на нас, децата на жежкото южно лято, ни отнема малко време, за да възприемем облаците, дъжда и вятъра за пролет или за лято. А те всъщност никога не отминават. Възможно е да чуете хора да се шегуват, че безоблачен ден в Скандинавия е национален празник. Затова, когато отново се озовах в Олборг през май, бях екипирана с шуба и топли дрехи. Поводът беше ежегодния карнавал, който е най-големият уличен парад в цяла Дания. В неговото организиране участват градската управа и половината град, в интерес на истината, под формата на доброволчески комитети и други граждански и младежки организации. Събитието е мащабно и ако предпочитате тишината, спокойствието и чистите улици, по-добре си намерете занимание извън града за почивните дни, добронамерено съветват медии и организатори. Нещо повече, с него се дава началото на летния сезон по тези ширини, който е характерен с десетките концерти, карнавали, паради и всякакви други събития, изпълващи датското лято със светлина и жега каквото и да е времето тази година.

Всичко започва на няколко площада в града, където се събират решилите се да участват и малкото туристи или гости като мен. Атмосферата може да се сравни с тази на български панаир – хората говорят високо и превъзбудено, смеят се и се търсят в тълпата. Навсякъде се виждат кенчета и стъклени бутилки бира още в 10 сутринта. Най-общо казано, пред погледа ми играеха цветни петна и трябваше да се въздържам да не се озъртам и да не зяпам. Това си бяха геройски усилия. Хората приемат карнавала сериозно и бяха закупили или изработили костюмите си в страхотни детайли, с много вкус и въображение. Някои са се организирали на групи и можете да видите например пауър рейнджърите да отскачат от поредния взрив под формата на бутилка шампанско и веднага след това да застанат в добре отрепетирана поза за снимка.

Действително хората влагат много труд в творенията си. Познат датчанин сподели, че е прекарал над 10 часа за да изпипа джедайските си одежди. Това не е особено трудна задача, след като всичко в стил „направи си сам“ е много популярно от мини-шевни машини за дома, които често се появяват на промоции на места като Lidl и Netto, до колекциите на Harald Nyborg и Biltema, където човек може да намери всичко от въдици, слушалки и гевгир, до бормашини, масла и резервни части. Необходимо е само желание да отдели човек време. Нека обаче да се върнем към времето на карнавала.

Организаторите са наели за събитието камиони с отворена каросерия и действат като диджеи. В определеното време дават начало на парада и цветното, маскирано множество тръгва след камионите. Ако внимавате, може и да забележите как различните тълпи се сливат на главната улица, която е отцепена от движението и оборудвана с рампи и химически тоалетни. Съвсем скоро купонът е в разгара си, а народът му е поотпуснал края и вече е на градус. Почти всеки се е вживял в ролята си, пълни непознати разиграват епични битки и сцени от филми. Група джедаи се натъкват на клонинги и битката вече е в разгара си. Наблизо Супермен се блъска в дърво и бисквитеното чудовище му идва на помощ, докато невероятна Дедпул-чик стреля по тях с въображаеми куршуми. Още стотина метра и попадаме на Индиана Джоунс, който се е натъкнал на Уилма Флинстоун и не подозира, че русокос Фред зад него приближава с надуваема бухалка. А ще видите и много, много хора с колички. Бебешки или пазарски, няма значение, ремаркета за колело също са подходящи. Тяхната единствена цел е да действат като преносим склад за алкохол и/или лични вещи. За тях ще стане дума отново след малко.

До обяд парадът се е превърнал в хаос. Интересното е, че е истинска рядкост да видите мъж, който флиртува или заглежда жена. Културата на север е точно обратната – дамите канят. А самите дами са също толкова уверени и настоятелни, колкото сме свикнали по нашите ширини да бъдат кавалерите. Един познат доста смутено сподели, че е бил опипан от не една и две маскирани дами по време на парада. „Наистина се чувствах като парче месо” – каза ми той и си обеща да осинови друг подход към нежния пол.

За много хора партито продължава в Скансепарк, където е официалната крайна точка на парада. Там задръжките падат изцяло и страстите са в разгара си до късна нощ. Някои дори пренощуват там къде съзнателно, къде поради количествата погълнат алкохол. На следващия ден градът е пуст и призрачен, а улиците са тъмни и лепкави. Местната управа няма да се церемони и ще отмие спомена за карнавала до края на деня с цистерни. Тротоарите пред входа на Скансепарк приличат на базар втора ръка. Там са събрани всичките колички и ремаркета, пълни вече основно със загубени или захвърлени вещи. До обяд вече са се оформили групи във фейсбук за загубени вещи. Организатори и доброволци се опитват всякак да помогнат на участвалите в парада да открият собствеността си. Аз също се оказах сред тях, издирвайки телефона си. Все пак се оказва, че високият стандарт на живот не гарантира нищо на никого. Бях сигурна, че не съм загубила апарата случайно, което оставяше само една възможност какво го беше сполетяло. След два дни търсене трябваше да призная, че едва ли ще го открия. Най-голямото ми съжаление беше заради всичките изгубени снимки от парада, естествено. Пожелах си да е имало реална нужда от деянието и продължих обратно към Хорсенс с резервния апарат, който още пазех именно за такива случаи.

Юлия КРАЛЕВА

Оставете първия коментар към "Карнавалът в Олборг дава началото на летния сезон в Дания"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*