Златна година за самодейците от читалище „Просвета-1895“ с. Топчии

По време на своите участия разгледахме и много забележителности и интересни кътчета от красивата ни родина

Три златни и два сребърни медала, статуетка от Националния събор на читалищата, много дипломи и грамоти – това е равносметката от изминалите месеци на 2017 г. за самодейците от Група за изворен капански фолклор и Танцова формация „Топчийски искри“ при Народно читалище „Просвета-1895 г.“ с.Топчии.

През месец май Танцовата формация участва в VIII Национален фестивал „Капанска китка“ на клубовете и школите, изучаващи български народни хора и получи Грамота и картина от Капански ансамбъл гр. Разград за най-добро представяне.

В началото на месец юни последва участие в VII Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“. За първа година участвахме в ІХ Национален събор на читалищата 20 – 24 юни 2017 г. гр.Бяла. За отличното си представяне групите към читалището бяха удостоени със златен медал и статуетка със символа на събора.

Традиционно всяка година представяме автентичен капански фолклор – песни и танци на Капанския събор. Своя дебют на сцената му тази година направи и Детска танцова формация „Искрици“.

На 26 и 27 август 2017 г. в село Черни Вит, община Тетевен се проведе XXXVII Традиционен събор на народното творчество. В него участвахме по покана на организаторите. Заслуженото признание за всеотдайния труд на участниците са получените награди. Първо място – диплом и златен медал за Танцова формация „Топчийски искри“ с ръководител Милена Дончева. Второ място – диплом и сребърен медал за група за изворен Капански фолклор с ръководител Марийка Илиева за представяне на обичаите Пеперуда и Герман.

От Х Юбилеен фестивал „От Дунав до Балкана“ в гр. Борово в началото на месец септември отново се завърнахме с диплом и златен медал.

Но най-голяма бе конкуренцията сред участниците в VII Национален фолклорен фестивал „Море от ритми“ гр. Балчик. Завърнахме се с Грамоти за участие и отлично представяне и принос в запазване на българския фолклор и Плакет на фестивала. В категорията Обреден фолклор завоювахме II място.

Едно наситено с преживявания и приятни емоции лято. По време на своите участия разгледахме и много забележителности и интересни кътчета от красивата ни родина България: Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ и мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ в град Велико Търново; Музей „Констанцалиевата къща“ и църквата „Св.св. архангели Михаил и Гавраил“ в село Арбанаси; Двор на кирилицата в град Плиска и Неолитно селище в с. Неофит Рилски; Пещера „Съева дупка“ и Ферма за сини щрауси в с. Брестница; Панорама „Плевенска епопея“, Ботаническата градина и Дворецът на румънската кралица в Балчик; нос Калиакра и Аладжа манастир.

За осъществяване на участията в съборите и фестивалите през годината читалищното настоятелство изказва своята огромна благодарност на „Скални материали“ АД гр. Русе, ЕТ „Шампион – Хюсеин Фейзулов“ с. Равно, ЕТ „Деметра – Атанас Нейков“ гр. Русе и Община Разград.

Милена ДОНЧЕВА

Оставете първия коментар към "Златна година за самодейците от читалище „Просвета-1895“ с. Топчии"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*