Дъщерите на Путин живеят под фалшива самоличност

huGO-BildID: 29132979 Russia's President Vladimir Putin (C) walks in before making his annual state of the nation address at the Kremlin in Moscow December 12, 2012. REUTERS/Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Президентът на Русия Владимир Путин е един от най-строго охраняваните държавни глави в света. За мерките, които служителите от Федералната служба за охрана вземат, за да предпазят държавния глава от атентат и покушение, се носят легенди. Десетки охранители запълват с присъствието си всяка част от периметъра по време на публично посещение на Путин в Русия и в чужбина. Телохранителите на президента, т.нар. „личники“ са специално въоръжени с пистолети „Гюрза“, които могат да произвеждат 40 изстрела в минута и да пробиват от 100 м броня на автомобил, а от 50 м бронежилетка. Останалите служители, охраняващи Путин от по-далечно разстояние, са с автомати „Калашников“, снайпери, гранатомети и дори преносими зенитни ракетни комплекси, с които без проблем могат да свалят вражески самолет във въздуха. Самият президент пък при публични посещения винаги носи под костюма си бронежилетка с най-висока степен на защита, която не сваля дори и в правителствения самолет. Освен това той не хапва и залък преди храната да е опитана от човек от охраната му.

При публични посещения на руския държавен глава независимо дали са в родината или в чужбина, охраната около него е групирана в четири кръга. Най-елитните охранители, които са винаги на сантиметри от президента, в случай на атентат са готови да се хвърлят и да го закрият с телата си. Вторият кръг от охраната са цивилни, които се смесват с тълпата, следят за подозрителни лица и незабележимо ги претърсват или дискретно ги отвеждат встрани. Третият кръг от охраната обхваща покрайнините на периметъра, а четвъртият е разположените по покривите на сградите снайперисти, които също следят зорко за всяко едно подозрително движение на хората долу.

Да, очевидно руският държавен глава доста е загрижен за живота си. И това изобщо не е някаква маниакална психоза. Срещу Путин досега са извършени три реални опита за покушение: през февруари 2000 г. по време на погребението на кмета на Санкт Петербург и негов приятел Анатолий Собчак, половин година по-късно в Ялта и през януари 2002 г. по време на официално държавно посещение в Баку. Очевидно трите инцидента, макар и неуспешни, са накарали руските сили за сигурност да вземат максимални мерки за опазване живота на държавния глава.

Не по-малко пазени от баща си са и двете дъщери на Владимир Путин. И това е напълно нормално. Все пак те са дъщери на държавния глава на една от водещите световни супер сили и лесно биха могли да станат мишена на всякакви опасни типове – от обикновени маниаци и психари, до световни терористи, готови да ги отвлекат с политически цели. „За съжаление ние имаме прекалено много проблеми, свързани с тероризма и сме длъжни да мислим за безопасността на членовете на семействата си и преди всичко на нашите деца. Дъщерите ми живеят нормално, учат в университет. Доволни са, имат приятели и всичко е наред. Не ги тласкам на публичната обществена сцена, тъй като не смятам, че е нужно, а и те също не го искат“, признава самият Путин в интервю през американския телевизионен водещ Лари Кинг. Докато бащата е публична личност и ежедневно е принуден да бъде сред хората, то дъщерите са тотално неизвестни на руския народ.

Знае се, че Мария е родена на 28 април 1985 г. в Ленинград, а сестра й Катерина на следващата година в Дрезден, където по това време Путин работи като офицер от КГБ за службата в Източна Германия. След завръщането на семейството в Русия през 1990 г. двете момичета завършват немската гимназия „Петершуле“, а след това държавния университет в Санкт Петербрг с различни специалности: Мария – биологичния, а Катерина – факултета по изтокознание със специалност японистика. Нито един от колегите на двете президентски щерки обаче, така и не си спомня някога да ги е виждал на лекции.

„Никой от нас не познава и не е виждал Маша Путина, макар че според факултетските списъци сме в една и съща група. Някои преподаватели споделяха, че в неделите ходели при нея да преподават в дома й“, споделя пред журналист на „Собеседник“ студентката от биологическия факултет Дина. Подобна е ситуацията и във Факултета по изтокознание, където по документи учи по-малката дъщеря на президента Катя. „Путина имаше подготвен индивидуален план на обучение и преподавателите сами ходеха в жилището й. Нали не си представяте дъщерята на президента да стои сред тълпата студенти пред някоя аудитория и да чака да влезе вътре. Индивидуалното обучение е само заради нейната безопасност, разбира се. Все пак баща й е държавен глава на Русия“, споделя студентката от Източния факултет Елена. Прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков реагира остро на думите на колегите на Маша и Катя и заяви, че дъщерите на държавния глава водят напълно нормален студентски живот, подобен на този на останалите свои връстници в университета. „Тези твърдения просто не са верни. Дъщерите на Путин ходят редовно на лекции и състудентите им всеки ден ги виждат. Но просто не знаят, че това са дъщерите на президента“, твърди Песков. Тогава какво излиза – че Маша и Катя Путини живеят и се учат под фалшива самоличност, ли? Ами всъщност, май, че да.

Според руския политически журналист Олег Кашин по време на престоя си в университета Катерина е записана със собственото си име, но с фамилията на баба си по майчина линия Тихонова и затова никой от колегите и не разбира коя е тя всъщност. В университета тя оглавява фонда Национално интелектуално развитие, който в партньорство с Московския държавен университет изпълнява проект на стойност 1,7 млн. долара. При това младото момиче не просто работи във фонда, а е и негов директор и съучредител. Сред останалите съучредители са такива компании гиганти като „Роснефт“, „Транснефт“, „Росатом“, „Ростех“ и Газпромбанка. Трудно е да се повярва, че една обикновена руска студентка ще успее да привлече за свои партньори подобни гиганти с милиарди печалба. Според разследване на руския обществен активист и юрист Алексей Навални само за две години фондът, начело на който стои скромната студентка Катерина Тихонова, печели проекти на стойност 100 млн. рубли, а до 2017 г. той трябва да получи по договор от компанията „Роснефт“ 531 млн. рубли за реализиране на 17 съвместни проекта. Доста делово и с размах действа студентката Тихонова, не смятате ли? И доста смело и безотговорно действат директорите на „Роснефт“, предоставяйки й тези огромни финансови средства просто ей така. Или може би…?! Нещата обаче много бързо и лесно идват на местата си, ако си представим, че Тихонова всъщност е Путина. Кой би отказал да предостави исканите средства на дъщерята на държавния глава?!

Версията, че Катерина Тихонова всъщност е малката дъщеря на Владимир Путин, потвърждава и американската информационна и финансова агенция „Блумбърг“. Според нейните данни Тихонова е омъжена за Кирил Шамалов, син на банкера Николай Шамалов, близък приятел на руския президент. Самият Кирил пък е съсобственик в една от най-големите руски компании „Сибур“ с предмет на дейност добив, преработка и търговия с нефт и земен газ. Какво по-хубаво работно местенце за зетя на Първия в държавата, от шефско кресло в могъща нефтена компания.

Наред с Кашин и други руски журналисти не спят и денонощно умуват къде са дъщерите на президента и с какво се занимават. Репортерите от „Собеседник“ решават да направят експеримент. Те откриват в интернет снимки на Маша и Катя от 2005 и 2007 г. – времето, по което би трябвало да са учили в университета в Санкт Петербург, и ги показват на част от преподавателите там. В снимката на Мария никой преподавател не разпознава някоя от студентките си. В снимката на Катерина е разпозната студентка на име Евгения Ерофеева. Журналистите обаче така и не успяват да открият въпросната студентка и да разгадаят веднъж завинаги тайната с обучението и престоя на президентските дъщери в университета на Санкт Петербург.

Неизвестността винаги ражда клюки. От десетина години в Русия непрекъснато се разпространяват слухове за това, че дъщерите на Путин вече са щастливо омъжени и дори, че вече са го дарили с внуци. За съпруг на Мария е спряган олигархът Георгий Трефилов, сочен за един от най-богатите руснаци. Сватбата им, според жълтите издания, се е състояла през 2005 г. на гръцкия остров Санторини. Това твърдение обаче звучи доста абсурдно, особено като се има предвид, че през 2010 г. срещу „президентския зет“ Трефилов са повдигнати държавни обвинения за финансови измами и присвояване в особено големи размери. Той е обявен за издирване, а за всяка информация, която би довела до откриването и залавянето му, е обещана парична награда. Звучи несериозно президентът да стои и безучастно да гледа как милицията и прокуратурата точат ножа за главата на зет му. Според друг от слуховете пък Мария Путина живее в холандския град Ворсхоотен с приятеля си Йорит Фаасен, бивш мениджър в руските компании „Стройтрансгаз“ и „Газпром“.

Малката президентска дъщеря Екатерина пък няколко пъти е „женена“ за синове на южнокорейски дипломат и генерал и „пращана“ да живее в Сеул. Едно от жълтите руски издания успява дори да издири свидетел на сватбата на Катя. Според цигуларката Летис Роуботъм дъщерята на Путин сключва брак с приятеля си Юн Джун Вон, а тайната сватба, на която тя (Летис) свири, се е провела в ресторанта на елитния марокански хотел La Mamounia в Маракеш.

Отделно от това и двете дъщери са сватосвани – всяка поотделно, за министъра на отбраната на Русия, Анатолий Сердюков. Нищо, че „женихът“ е с цели 25 години по-възрастен от тях и има две дъщери, които са на годините на Маша и Катя. Важното е клюки да се пускат непрекъснато, за да се поддържа интересът на народа към жълтите издания и те да се купуват.

Една от последните истории, свързана с дъщерите на съветския президент, която върви в интернет, поразително напомня сценарий на турски сапунен сериал. Човекът, който я разпространява, се представя за Владимир Дроздов-Шаховски, „глава на Общоруския княжески събор“. Той твърди, че е братовчед на президента Путин и че неговият син Саша и дъщерята на Путин, Маша, тайно от бащите си се залюбват и през 2004 г. им се ражда син Марк. „Двамата нямаше как да сключат граждански брак, защото са трети братовчеди, затова скриха от нас, родителите. След като детето се роди обаче, Саша ми се обади, за да ми каже. Сигурно и Маша е разказала на родителите си. Те обаче продължават да не говорят за внука, защото очевидно за тях той е неудобен. А Маша сега е женена за друг човек, чието име обаче на мен не ми е известно“, твърди Дроздов-Шаховски. И за да бъде по-достоверен, дори е качил в интернет и снимка на малкия Марк. Според руски журналисти, направили компютърно сравнение на снимката на детето с фотография на Владимир Путин като малък обаче, между двата профила няма нищо общо и в случая най-вероятно се касае за поредната жажда за петминутна слава под блясъка на жълтите клюкарски прожектори.

През 2012 г. на пресконференция репортер на руската телевизия НТВ попита руския президент какво се случва с неговите дъщери. „А на вас защо ви е да знаете?“, отговори също с въпрос държавният глава. След това обаче очевидно се смили над журналистите и продължи: „Всичко е наред. Децата са в Москва, учат, отчасти работят. В личния им живот и професионалното израстване всичко е наред. Гордея се с тях“.

През април 2012 г. жълтите издания в Русия излязоха с поредната сензация, че голямата дъщеря на Путин, Мария е родила здраво и нормално бебе в частна клиника в България. Раждането било извършено с Цезарово сечение по желание на родилката. От Президентството изобщо не обърнаха внимание на поредната жълта сензация и изобщо не я коментираха.

(Край)

Оставете първия коментар към "Дъщерите на Путин живеят под фалшива самоличност"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*