На повече от 90 000 деца са поставени силанти

„На повече от 90 000 деца са поставени силанти от 2011 година насам в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години в България, утвърдена от Министерския съвет на Република България“, каза председателят на Българския заболекарски съюз д-р Николай Шарков, който участва в Силистра в организирана от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години, съвместно с Българския зъболекарски съюз и МЗ, кръгла маса за дейностите по програмата до края на 2017 година.

Финансирането е от Министерството на здравеопазването и за силанизирането са отделени около 1 милион лева годишно. Обхващат се до 20 000 деца. Програмата е до 2020 година и се очаква да бъде продължена. Според д-р Шарков програмата има „единствено позитивни редзултати“ и в направените сред родители анкети одобрението е над 90 процента.

Поводът за кръглата маса е започналата на 15 септември кампания за поставянето на силанти (силанизация) на деца от 5- до 8-годишна възраст само на шестте постоянни зъби. Поставянето е безплатно за родителите и ще продължи до 20 ноември в цялата страна.

В кръглата маса участваха стоматолози от общините в област Силистра, работещи по програмата, директори на учебни заведения, представители на родителски настоятелства, граждани и журналисти.

Пеню ПЕНЕВ

Оставете първия коментар към "На повече от 90 000 деца са поставени силанти"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*