Младежи заеха мениджърски позиции в управлението на Плевен

Бетина Иванова, ученичка в ПГ по туризъм „Алеко Константинов“, е кмет за един ден на Община Плевен. Инициативата е в рамките на поредното издание на Junior Achievement Bulgaria. Заместник-кмет по финанси и икономика е Лора Банчева от ДФСГ „Интелект“, а заместник-кмет по териториално развитие – Минко Минков от ДФСГ „Интелект“. Директор на дирекция „Административно обслужване“ е Василена Банчева от СУ „Пейо Яворов“, а нейната съученичка Деница Иванова е началник-отдел „Образование“.

Младите мениджъри и техните преподаватели изгледаха подготвена от секретаря на Община Плевен д-р Паулина Кирова презентация и се запознаха с Европейската харта за местното самоуправление, къде е мястото на общината в устройството на държавата, какви са отговорностите на институцията, възможностите за участие на гражданите в управлението, устройството на администрацията. Кметът Георг Спартански обясни механизма на формиране на бюджета на Общината, на разпределението на разходите. Той разказа на учениците за трудностите, които възникват в опазването на построеното и ремонтираното от системни вандалски набези. Младежите от своя страна излязоха с предложение как това да се промени – всяко училище, всеки клас да даде своя принос като постави или боядиса нова пейка, да поддържа и да се грижи за целостта на обект от окръжаващата среда, за да се формира отговорно поведение. „Приветствам предложението ви, защото ако ние всички като общество не покажем нетърпимост към вандалите, каквото и да направи администрацията ще е без ефект. Важно е хората да разберат, че не са обект, а субект на управление. Всичко в града е наше, правено е с наши пари, не е чуждо и докато всички не го разберат, нещата няма да се оправят”, беше категоричен кметът Спартански.

Млади плевенчани оглавиха и областната администрация за един ден. Никола Луканов от ПГ по туризъм и Александър Александров от СУ „Пейо Яворов“ станаха областни управители. Други четирима техни връстници от двете училища прекараха един работен ден на позициите заместник-областен управител и директор на дирекция АКРРДС и АПОФУС. Това са единадесетокласниците Анна-Мария Кожухарова, Димитър Александров, Маноела Апостолова и Ивелина Искърова.

Младежите бяха посрещнати от д-р Красимир Трифонов, който замества областния управител Мирослав Петров. Той прие своите нови колеги в кабинета си и ги запозна с функциите и задълженията на областния управител, с работата на администрацията и отговорностите, които са част от натовареното всекидневие на ръководството на областната администрация в Плевен.

Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "Младежи заеха мениджърски позиции в управлението на Плевен"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*