Лясковец финализира събитията за председателство ни в Съвета на ЕС

Община Лясковец бе една от трите общини в област Велико Търново, в която бе организирано публично събитие, посветено на 10-годишнината от членството на България в ЕС и предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС. Елена, Горна Оряховица и Лясковец бяха трите общини от областта, в които се реализира инициативата на Министерството за българското председателство в партньорство с областните администрации и кметовете на общините. Тези изяви са част от предвидените дейности по реализацията на работната програма на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2017 г. И в Лясковец, както в другите две общини, събитието премина в два модула – презентация за ЕС и културно-творческа програма.

Целта на тези комуникационни инициативи бе широката общественост да бъде информирана за ползите на Република България от членството в ЕС, да се провокира интереса на гражданите от различните населени места към представените теми, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и възможните механизми за ефективно партньорство и постигане на общи цели на институции и организации. С цел по-широко регионално покритие комуникационните инициативи трябваше да се провеждат извън областния град.

Откриването на тази трета и последна за областта изява направи проф. д-р Любомира Попова, областен управител на област Велико Търново. Това стана на 11 октомври в наскоро обновеното с европейски средства лясковско читалище „Напредък-1870”. Преди това гости и участници имаха възможност да видят изложба в читалищното фоайе на тема „Европейският облик на Община Лясковец”. В нея бяха включени снимки на последно обновените местни обекти, благодарение на европейско финансиране.

Гости бяха проф. д-р Любомира Попова, заместникът й Ивета Кабакчиева, кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, инж. Росица Господинова – заместник-кмет, председателят на Общинския съвет Даниела Арабаджиева, секретарят Мариян Паскалев, общински съветници и почетни граждани.

На публичната проява лясковчани бяха запознати с презентация на тема „Десет години България в Европейския съюз и Българско председателство на Съвета на ЕС”. Това направи тяхната съгражданка Мария Бърнева, етнограф по образование, уредник на Музея на гурбетчийското градинарство в Лясковец, пpимep зa мнoгo млaди хopa кaтo личнocт, мoтивиpaнa дa peaлизиpa cвoя пoтeнциaл в разработването и изпълнението на проекти, като най-новият – „Моето място в Европейския съюз”. Тя представи ролята на Европейските институции, какво е ротационното председателство, функциите му, приоритетите и възможностите, които то дава на страната ни и др.

Във втората си част публичното събитие в Лясковец включваше културно-творческа вечер, която акцентира отново върху темата за българското председателство и включваше концертна програма с изпълненията на младите поколения граждани на Лясковец – подготвителните групи на ДГ „Радост”, училищният хор „Синигерчета” при СУ „Максим Райкович” с ръководител Ивелина Георгиева и състави при читалище „Напредък-1870”, гр. Лясковец – балет „Ритъм” и танцов състав „Лудо младо”, с ръководители Валя Атанасова и Павлина Кълчишкова. Деца и младежи на възраст от 5 до 17-годишни представиха песни и танци, тематично свързани с България, любовта към родината, мира и приятелските взаимоотношения. Близо 100 изпълнители се изявиха на сцена, представяйки българските традиционни ритми и песни и показвайки, че обичат своята страна – една България, имаща своя цивилизационен принос към културно-историческото наследство на Европа, интегриран член, нужен за бъдещото развитие на Съюза.

Милка ЙОТОВА

Оставете първия коментар към "Лясковец финализира събитията за председателство ни в Съвета на ЕС"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*