Комиксите за Чичо Скрудж

Чичо Скрудж оглави класацията на сп. „Форбс“ за 15-те най-богати измислени герои. Изданието изчислява богатството им по формула, близка до тази, според която се определят приходите на действително съществуващите личности. Състоянието на героя на комикси и анимационни филми Скрудж Макдък се оценява на 44.1 милиарда долара.

„Ако международната финансова политика вземаше пример от Скрудж Макдък, щяхме да избегнем няколко кризи от последните години“. Това твърди Пер Щайнбрюк, бивш министър на финансите на Германия и кандидат за канцлер на страната си.

„Трябваше да имаме по-големи сейфове, като този на Чичо Скрудж, и да съхраняваме в тях парите, вместо да наводняваме пазарите и да надуваме финансови балони“, допълва той в интервю за Tagesspiegel.

Скрудж Макдък съвсем скоро ще навърши 70 години. Персонажът на Walt Disney, създаден от Карл Бракс, се появява малко преди коледа през 1947 г. в „Коледни приказки“ по Чарлз Дикенс и периода до 1960 г. влияе на света в „Патешки истории“ като никой друг.

Предвид кризите, създадени през последните години от участниците на финансовите пазари, старият скъперник може да бъде смятан за противоположност на инвестиционния банкер, твърди Tagesspiegel. Той инвестира само това, което е спечелил сам, и защитава с цялото си сърце своите обожавани талери.

Скрудж едва ли би инвестирал в имотен балон. Един от неговите девизи е: „Този, който харчи пари, не разбира нищо от истинската радост на капиталиста“.

Да си припомним, че Скрудж Макдък, за разлика от много истински милиардери, е спечелил парите си сам. Според неговата биография „ Скрудж Макдък: неговият живот, неговите милиарди“ от Дон Рос, чичото се е родил в края на XIX век в бедно, но предприемчиво семейство.

Първият талер (10 цента), който пази като талисман, печели от чистене на обувки. По това време решава да емигрира в Америка.

„Ще бъда по-твърд от най-твърдите и по-хитър от най-хитрите и по честен път ще се добера до върха“, казва той.

Анимационният образ, създаден като американски „self-made” (създал сам богатството си) милиардер, трупа състояние като златотърсач в Аляска, после като капитан на кораб по Мисисипи, а накрая в неговата империя влизат банки, жп линии, авиолинии, фабрика за играчки и мини.

Въпреки това за състоянието му се знае малко. В „Честолюбецът“ той твърди, че има вече 72 квадрилиона долара. В „Похитителите на работи“ Чичо Скрудж чете статия, в която пише, че е спечелил 200 дизилиона.

В „Случай в Поднебесната“ се казва, че той печели по 1 млн. долара на час. За да бъде разорен Скрудж, ще трябват 695 г. и ако не се броят високосните, състоянието на чичо Скрудж е 6.09 трлн. долара. През 2009 г. wolfgnards.com оцени, че в сейфа на Чичо Скрудж вече трябва да има 27 трлн. долара.

Нека си спомним някои от неговите култови реплики:

– Работи умно, не трудно.

– Да, лошо започнаха да шият костюмите. Някакви 30 – 40 години и се късат!

Лекарят: Не може да бъде!… За първи път наблюдавам тази болест при безнадеждно луд.

Скрудж: Аз не съм луд, аз съм Скрудж Макдък.

Лекарят: Разбира се – луд, ако се мислите за най-богатия, а идвате в безплатна клиника…

Скрудж: A вие как мислите съм станал най-богатият?!

-Ако бях глупак, нямаше да съм милиардер.

Скрудж: Тъй като аз съм най-богатата патица в света, ще празнувам като взема на всеки най-големия хамбургер на света!

Уеби: Може ли да поръчаме картофки?

Скрудж: Можете дори да поръчате хамбургери!

Николай МАРИНОВ-МАРЧЕЛО

Оставете първия коментар към "Комиксите за Чичо Скрудж"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*