ГДБОП проведе акция в заведение и заложна къща в Русе

Братът на депутата от БСП Георги Стоилов е ръководил престъпна група, обяви прокуратурата

Акцията е по сигнал за организирана група за рекет. Затвориха за обиск рано сутрин на 14 октомври заведения и заложни къщи в центъра на града. Те са собственост на местния бизнесмен Илиян Стоилов, чийто брат е депутатът от БСП Георги Стоилов. „Акцията на ГДБОП и специализираната прокуратура е по сигнал за организирана група за рекет“, поясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Народният представител Георги Стоилов потвърди, че знае за акцията, но заяви, че с брат си не се е чувал от месец и не знае да има някакви проблеми в бизнеса.

На общо осем лица от Русе са повдигнати обвинения и са задържани за срок до 72 часа. Седем от тях са обвинени за участие и организиране на престъпна група, която се е занимавала с рекет от началото на 2015 г. до вчерашното задържане на участниците. Ръководител на групата е братът на народния представител от БСП Георги Стоилов – Илиян, който в престъпление „отвличане“ е действал като подбудител. Тези подробности съобщи на 15 октомври прокурор Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор във връзка с акцията на 14 октомври на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) и спецпрокуратурата в град Русе. Синът на директора на КАТ – Русе Михаил Манов – Мануел, също е сред задържаните.

На 15 октомври в 13.00 ч. Специализираната прокуратура поиска от Специализирания наказателен съд задържането под стража и на осемте лица, заяви говорителят на главния прокурор. Собственикът на заложни къщи и обекти Илиян Стоилов впоследствие също беше арестуван. Арнаудова обясни, че осмото задържано лице е жена, на която е повдиганото обвинение (заедно с четирима от участниците в групата) за отвличане и последващо изнудване. Отвличането е извършено на 30 март 2015 г., а отвлеченият е служител на фирмата на ръководителя на групата, тъй като е бил подозиран за кражба. Впоследствие, като е използвана сила и заплаха, е принуден да поеме имуществено задължение – да подпише запис на заповед на стойност 100 000 лева. Тя подчерта, че на 14 октомври под ръководството на Специализираната прокуратура са извършени 21 разпознавания на лица. Разпитани са 15 лица, двама от които с тайна самоличност. Извършени са 15 претърсвания в заложна къща, нощен клуб, жилища, офиси и автомобили. Извършени са и 6 обиска на лица. При тези следствени действия са открити: четири броя метални палки; три пистолета, от които един боен, един газов и един преработен от газов в боен. Открита е и една електрошокова палка, 107 патрона, 2 броя ножове и артилерийски гръм, което представлява 400 г тротил, според данните, изнесени от прокурор Арнаудова. По думите ѝ за държането на огнестрелните оръжия и боеприпасите има отделни повдигнати обвинения. При акцията са били открити наркотични вещества.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "ГДБОП проведе акция в заведение и заложна къща в Русе"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*