В Ценово се даде старт на събитията за българското европредседателство

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В Ценово областният управител на Русе Галин Григоров даде старт на събитията, свързани с Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Община Ценово беше първата в Русенска област, където започнаха информационните срещи. Инициативата преминава под мотото „Ефективност на партньорството – фактор за устойчиво социално-икономическо развитие“. В препълнената зала на НЧ „Христо Ботев“ участниците получиха информация за приоритетите на работа на европейската общност и задачите, поставени пред българското европредседателство. На срещата като официални гости присъстваха заместник областният управител Свилен Иванов, кметът на община Ценово д-р Петър Петров и председателят на Общинския съвет Галина Георгиева. В приветствието си областният управител изтъкна, че българските граждани трябва да са добре запознати със задачите, които са поставени за разрешаване пред Обединена Европа. Беше подчертано, че Община Ценово е първенец по брой на реализирани проекти в Русенска област, финансирани по различни европейски програми през изминалия програмен период.

„Искрено се надявам нашата страна да бъде и да се приема наистина като равноправен член на Европейския съюз, да се преодолеят диспропорциите и различията в развитието на отделните региони. Нека и жителите на малката община Ценово да се считат като неразделна част от голямото европейско семейство, а управленците да погледнат с по-добро око и на по-малките населени места“, заяви в словото си кметът на община Ценово д-р Петър Петров.

Присъстващите изгледаха презентация за структурата и основните дейности на Европейския съюз. Беше подчертано, че освен десетата годишнина от присъединяването на България към европейската общност, през тази година се отбелязва и 60-годишнината  от подписването на Римския договор, който поставя началото на Европейската икономическа общност. Документът дава право на свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. По време на презентацията се подчерта, че от началото на членството си в ЕС България е внесла в общността малко над 2,5 милиарда евро, а в страната са влезли повече от 8,5 милиарда евро. Основните задачи по време на българското европредседателство са свързани със стабилност, предприемачество и иновации както и с възможностите за присъединяването на страни от Западните Балкани в европейската общност.

Местни певчески и танцови състави показаха богатството на българския фолклор. Техните изпълнения бяха подчинени на идеята „Единни в разнообразието“. На сцената се изявиха танцьорите от „Луди млади“ и „Танцова магия“ както и самодейците от фолклорните групи „Зорница“ и „Мераклии“. Областният управител Галин Григоров връчи на ръководителите на съставите като подарък по луксозна енциклопедия на пътешественика.

Марий ПEЙЧЕВ

Оставете първия коментар към "В Ценово се даде старт на събитията за българското европредседателство"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*