С юбилеен концерт Разградската филхармония чества две годишнини

Ще бъдат открити и две изложби, посветени на Симфоничния оркестър и Музикални дни „Д.Ненов“

С юбилеен концерт Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ ще отбележи на 29 октомври две големи симфонични годишнини – 70 години от основаването на Държавния симфоничен оркестър и 40 години от провеждането на първите Музикални дни „Димитър Ненов“ в Разград. Концертът ще се проведе под патронажа на Министерството на културата.

В програмата са включени три миниатюри за пиано от Димитър Ненов – „Прелюд“, „Приказка“, „Гайда“ в оркестрация на Александър Райчев. Ще прозвучат и творби на Лудвиг ван Бетовен, по повод 190-годишнината от смъртта му. Под диригентството на маестро Георги Чимширов разградските музиканти ще изпълнят Седмата симфония на Бетовен, а гост-солистът проф. Милена Моллова ще представи концерт №5 за пиано от същия композитор.

В културното събитие са поканени да участват министърът на култура,  председателите на Съюза на музикалните и танцови дейци, Съюза на композиторите, Съюза на архитектите, ръководствата на Националната музикална академия в София и Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Покани са изпратени и на акад. Васил Казанджиев, който в продължение на много години е бил председател на журито на конкурса „Димитър Ненов“, на проф. Иван Бакалов, който е бил диригент на Държавния симфоничен оркестър в Разград и на Иван Стайков – един от възпитаниците на Димитър Ненов.

Във връзка с двете симфонични годишнини ще бъдат открити и две изложби – в Къща музей „Д. Ненов“ – експозиция по случай 40 г. МД „Д. Ненов“, а във фоайето на Филхармонията – изложба 70 г. Държавен симфоничен оркестър.

Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "С юбилеен концерт Разградската филхармония чества две годишнини"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*