Общините Русе, Търговище и Павликени с престижни награди от НСОРБ

С Етикет за иновации и добро управление бяха удостоени 17 български общини

На официална церемония по време на XII Годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), от името на кмета на община Русе Пламен Стоилов заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански получи Етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. Престижната награда беше връчена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Отличието, което Община Русе получава за втори път, се присъжда за успешно прилагане на 12-те принципа за добро демократично управление, високото качество на предоставяните публични услуги и добрите практики при изпълнение на публичните политики в общината. Примери за това са успешното партньорство с Фондация „Русе – град на свободния дух“ при модернизирането и разнообразяването на културния и събитиен календар на града; предоставянето на възможност за обучение на студенти в реална работна среда посредством доброто сътрудничество с академичните среди и развитието на иновативни социални и здравни услуги на територията на община Русе.

Република България е първата държава-членка на Съвета на Европа, която през 2010 г. получи правото да присъжда на свои общини Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Етикетът представлява кристален дванадесетостен, върху чиито стени са гравирани на български език 12-те принципа за добро демократично управление от Стратегията за иновации и добро управление на Съвета на Европа. С Етикета се удостоверява, че управлението в дадена община отговаря на определени изисквания за качество на предоставяните административни услуги. Той е морална награда, символ на престиж и стимул за общините да подобряват своето управление в услуга на гражданското общество. Прилагането на Стратегията се провежда в партньорство между НСОРБ и централната власт, в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Община Търговище отново с Етикет за иновации и добро управление

Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа беше присъден на Община Търговище за четвърти пореден път. Сертификатът беше връчен на кмета д-р Дарин Димитров на официална церемония в Албена. Кандидатурата на Община Търговище е била потвърдена с анкетно проучване сред жителите и доклад на двама независими експерти за качеството на административните услуги. Специална комисия, председателствана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, е разгледала документацията и становищата и е взела решение за присъждане на Етикета, който е с валидност 2017 – 2019 г. Това е четвърти Етикет за иновации и добро управление, който защитава Община Търговище. Първият беше през 2011г., когато бяха отличени 11 български общини. На втората процедура през 2013 г. те станаха 16. През 2015 г. критериите покриха 18. На церемонията днес бяха отличени 17 общини от всички 265 в България.

Община Павликени за втори път получи Етикет за иновации и добро управление

Община Павликени беше отличена с Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Тя е носител на Етикета за втори път. Според министъра на регионалното развитие тези призове и от професионална, и от морална гледна точка съдържат много повече от статуетката, която представлява наградата. „Тук говорим за морален стимул и признание за всички усилия през годините, довели до това Вашата община да се отличава от останалите по 12 принципа, които съдържат всичко необходимо и за което предишни ръководства на НСОРБ са се борили – да сте по-прозрачни, по-отворени, по-диалогични и по-добри за онези български граждани, които живеят на Ваша територия“, подчерта Николай Нанков при връчването на отличията.

„Признанието показва, че Павликени е възприел принципите на Европейската харта като свое ръководно кредо. Време е да надградим. Трябва да се борим за прозрачен, открит и приобщаващ процес на вземане на решения, както и да насърчаваме участието на гражданите на всички етапи от политическия цикъл. В Павликени се стремим да постигнем това“, каза кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов след получаване на Етикета.

С Етикет за иновации и добро управление бяха удостоени още 16 български общини.

Областният координатор на ГЕРБ в Силистра е награден с плакет и почетна грамота за общински дарител от НСОРБ

С плакет и почетна грамота като общински дарител НСОРБ награди Тодор Стаматов Тодоров, съобщиха от местната централа на ГЕРБ. Стаматов, който е областен координатор на ГЕРБ в Силистра, е отличен за направени 200 000 лева дарения за инициативи в полза на общините в област Силистра. Тодор Стаматов е приел дарителството като своя лична мисия в живота и е сътворил много добри дела. Наградата за дарител в категорията „Голяма община“ бе връчена от председателя на Общинския съвет – София Елен Герджиков и от председателя на Управителния съвет на неправителствената организация Даниел Панов. Церемонията се състоя във ваканционно селище Албена, което беше домакин на XII Годишна среща на местните власти, организирана от НСОРБ.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Общините Русе, Търговище и Павликени с престижни награди от НСОРБ"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*