Безплатната силанизация на детските зъби обсъждаха на кръгла маса

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кръгла маса по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години, се проведе в Разград. В дискусията участваха националният координатор на програмата д-р Виктория Жекова, главният секретар на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов, директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева, стоматолози от област Разград.

Гост на форума бе зам. областният управител Евгени Драганов. Той приветства участниците, като пожела успех на мащабната профилактична програма и обяви, че Областната администрация в Разград е готова да съдейства за реализацията на инициативата. Веднага след кръглата маса във фоайето на институцията бе поставен плакат, представящ дейностите по програмата, допълват от пресцентъра на областната администрация

2095 са децата от региона, включени в програмата от старта на реализацията й, силанизираните зъби са 6748. Силантите са 100% ефективни в предотвратяването на кариеси на дъвкателните повърхности – обясняват стоматолозите. В Япония подобна програма се реализира от 40-50 години и повечето хора на 65-годишна възраст нямат нито един изваден зъб, докато българските им връстници са средно със 17 извадени зъби. Статистиките сочат още, че в България всеки четвърти 18-годишен тийнейджър вече има по един изваден постоянен зъб, а 24-годишните – по два.

По време на дискусията стана ясно, че област Разград е единствената в страната, в която по програмата са обхванати всички общини. В момента зъболекарите, които поставят безплатно силанти, са 9, координатор на програмата е д-р Теменуга Ангелова. Равнището на обхванатите деца е по-високо от средното за страната, в Разградско е 6% от всички от определената възрастова група, а в част от регионите по 1 – 2%.

Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Безплатната силанизация на детските зъби обсъждаха на кръгла маса"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*