Силата на хляба споделиха русенски студенти с деца от социални центрове

„Хлябът свързва нашите спомени и нашите мечти“ бе мотото, което събра дамите от клуб „Сороптимист Интернешънъл – Русе“, студентите от Професионален клуб „Млад социален педагог“ към Русенския университет и децата от Центъра за работа с деца от улицата и Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания на БЧК. В края на миналата седмица всички заедно месиха хляб и говориха за силата на тази българска традиция. Събитието беше част от европейската инициатива „Седмица на хляба, 7 – 16 октомври“ по Проект „Хлябът свързва“ на Европейската асоциация ДАНЕТ и бе организирано от членовете на клуб „Сороптимист Интернешънъл – Русе“.

В началото най-малките рисуваха с пръсти върху брашно и разказаха своите спомени, свързани с хляба, както и мечтите си за едно бъдеще, изпълнено с обич, слънце и цветя. Дамите от „Сороптимист“ помогнаха в замесването на обща питка, която събра много положителна енергия от ръцете на участниците, на възраст от 7 до 60 години. Преди изпичането на питката всички се включиха в наричането – древна българска традиция – и предадоха на хляба своите желания.

Студентите от специалност „Социална педагогика“ на Русенския университет, които провеждат своята практика в двата центъра, с интерес се запознаха с метода за правене на хляб като средство за социално общуване, разработен от Надежда Савова и прилаган в световен мащаб от мрежата Хлебни къщи.

Участниците в събитието си обещаха още подобни срещи, от които всеки научава по нещо и най-важното – усеща топлината на човешкото общуване.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Силата на хляба споделиха русенски студенти с деца от социални центрове"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*