Приключи Първият международен симпозиум по скулптура в камък

bdr

Експозицията с творби на авторите е подредена в Гаровата градинка в Плевен

На две събития в едно станахме свидетели тази седмица – откриване на новата експозиция от скулптури в града и закриване на Първия международен симпозиум по скулптура в камък – Плевен 2017. Събитието събра в Гаровата градинка представители на местната власт, творци и граждани.

Проф. Кирил Мескин, по чиято идея се провежда симпозиума, пръв приветства участниците, като подчерта, че реализацията е с високо качество, тъй като такива са и изпълнителите на скулптурните произведения. Той припомни, че петимата автори, творили в първото издание на симпозиума, са избрани за участие след конкурс сред 55 кандидати от цял свят. Щастлив съм, че тези автори бяха тук, за да оставят сърцето и душата си в нашия град, каза проф. Мескин. Важността на симпозиума и неговото първо успешно издание подчерта и началникът на отдел „Култура“ в Община Плевен Стефка Григорова. Приветствие към организатори и участници в Симпозиума отправи и председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. Той заяви

категоричната си подкрепа за тази нова културна традиция в града. „Радвам се, че днес можем да се поздравим с успешното първо издание на Международния симпозиум по скулптура в камък – Плевен 2017. Горд съм като плевенчанин, че тези творби са част от атмосферата на нашия град. Като общински съветници ние сме изпратени в Общинския съвет на Плевен, за да се грижим за материалното благополучие на нашата община. Винаги съм казвал обаче, че не всичко е материално в този живот, трябва да се грижим и за духа. Точно преди 35 дни в Плевен дадохме начало на Първия международен симпозиум по скулптура в камък – Плевен 2017. Днес се радвам да видя и този прекрасен резултат“, каза Мартин Митев и пожела успех на участници и организатори. „Убеден съм, че  това е само първата стъпка към популяризиране на симпозиума и се надявам проф. Мескин с неговата страхотна енергия да направи и второто издание”, завърши Мартин Митев. Зам.-кметът на Община Плевен Милен Яков обяви симпозиумът за приключил и откри официално новата експозиция.

Припомням, че началото на Първия международен симпозиум по скулптура в камък – Плевен 2017 бе дадено преди месец. Авторите, които участваха в него, са проф. Иван Славов и проф. Стефан Лютаков от България, Нагжи Пател – Индия, Габриеле Бергер – Австрия, и Ян Шицко – Словакия. Петимата твориха на специално подготвена площадка в базата на „Паркстрой” в парк „Кайлъка” и създаваха своите творби от мрамор.

С решение от месец февруари тази година Общински съвет – Плевен прие статут на международния форум и одобри финансиране на проявата в размер на 80 000 лв. Съгласно същото решение Симпозиумът ще се провежда през две години в Плевен през месец септември, като създадените произведения ще остават собственост на Община Плевен, а творците запазват авторските си права. В Симпозиума могат да участват скулптори от страната и чужбина. Жури от експерти прави селекцията на кандидатите и посочва петимата автори, които творят по време на проявата. Организатори, участници и творци изразиха увереност, че второ издание през 2019 година на Международния симпозиум ще е с още по-голям успех.

Нагжи Пател от Индия определя произведението си като притча благослов за духовното израстване на плевенчани. Ян Шицко от Словакия е нарекъл творбата си „Диалог”, а проф. Иван Славов своята – „Капан за светлина”. Засилен интерес предизвика „Екседра” на проф. Иван Лютаков. Единствената дама сред участниците – Габриеле Бергер от Австрия, сподели, че нейният „Облак” първоначално бил замислен по-различен от това, което се е получило, но в крайна сметка скритото в мрамора се оказало по-силно от намеренията на авторката.

Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "Приключи Първият международен симпозиум по скулптура в камък"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*