Представиха област Разград на българо-руски туристически форум

Ще бъде създадена пътна карта на Министерството на туризма за алтернативни форми на туризъм

Туристическият потенциал на област Разград бе представен на българо-руски туристически форум на тема „Духовни и историко-патриотични маршрути на Русия и България“, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Инициативата за представянето на региона бе на областния управител Гюнай Хюсмен, а презентацията на събитието в курортния комплекс „Св. Константин и Елена“ направи главният експерт в Областната администрация – Разград Светлин Симеонов.

Форумът бе организиран от Министерството на туризма на Република България и Министерството на културата на Руската Федерация в рамките на Дните на руската духовна култура в България. В дискусията участваха представители на министерства, регионални и местни власти, неправителствени организации, университети, туроператори и туристически фирми от България и Русия. Приветствия към участниците във форума отправиха Милко Теофилов – заместник министър на туризма, Олга Ярилова – директор на Департамента по туризъм и регионална политика в Министерството на културата на Руската федерация, Сергей Лукьянчук – Генерален консул на Руската федерация във Варна, Олга Санаева – ръководител на Регионалния съвет на Руския съюз на туриндустрията, Антон Бюйлеков – представител на Императорското православно палестинско общество в Руската федерация и Юрий Минулин – Генерален директор на Поклонническа служба „Радонеж

Представянето на Разградска област бе в панела на тема „Сътрудничеството между регионите като ключов фактор за развитието на културата и туризма в Русия и България”. Светлин Симеонов направи презентация на възможностите, които област Разград предлага за културен, познавателен, ловен и риболовен, оздравителен, и спа, уикенд; събитиен, религиозен, поклоннически, спортен и конферентен туризъм, екотуризъм, фотолов и др. В последвалата дискусия руските гости проявиха интерес към туристически обекти като Абритус и Сборяново, към православните храмове и руските паметници, към възможностите за ловен и спортен туризъм. Създадени бяха контакти на Областната администрация в Разград с редица руски области. Участниците във форума проявиха голям интерес към информационните материали за туристическите обекти в област Разград, които бяха изложени по време на събитието.

Представени бяха и възможностите за туризъм в редица руски области: Калужска, Воронежска, Република Саха (Якутска) и Република Коми, както и в областите Варна, Бургас, санитарно-оздравителен комплекс „Камчия” и др.

По време на форума бяха подписани споразумения за сътрудничество между Руския съюз на туриндустрията и Българската асоциация на туристическите агенции, както и между Държавното автономно учреждение на Тюменска област и Бургаската регионална туристическа асоциация.

Всички предложени по време на форума идеи ще бъдат включени в пътна карта на Министерството на туризма с цел да се развиват алтернативни форми на туризъм, за да бъде посещавана страната от туристи и през четирите сезона.

Оставете първия коментар към "Представиха област Разград на българо-руски туристически форум"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*