Панаирът на царевицата в Исперих вече е с национален статут

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С царевично парти пред Музейната експозиция в центъра на Исперих приключи традиционният Панаир на царевицата.

Празникът за жителите и гостите на Исперих се организира от Исторически музей-Исперих и е част от Дните на културно-историческото наследство в града.

На откриването на царевичното парти директорът на Историческия музей Боряна Матева съобщи, че за пръв път тази година Панаирът на царевицата е обявен за културно събитие с национален статут. Тя обяви също, че плакатът „Изложба „Гетската столица Хелис – 30 години проучвания“ е класиран на първо място в Националния преглед на музейния плакат в Смолян, негов автор е Георги Деков.

Царевичното парти започна с ревю на най-оригиналните царевични костюми, манекените бяха разпределени в две възрастови групи – малчугани от детските градини в Исперих и ученици от I до IV клас.

Официални гости на събитието бяха областният управител Гюнай Хюсмен и председателят на Общинския съвет в Исперих Даниел Димитров. Многобройните зрители в центъра на Исперих бяха впечатлени както от оригиналните костюми на малките участници в ревюто, така и от дефилето им – като на истински манекени. Докато журито заседаваше, имаше игри с царевични продукти, встрани от сцената се готвеше качамак, който в края на празника бе дегустиран от зрителите. Талантливи фолклорни изпълнители от Исперих също участваха в програмата, в която бе включено и надиграване на фолклорни танцови състави.

Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Панаирът на царевицата в Исперих вече е с национален статут"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*