Нови правила за пътуване през граница в Шенгенското пространство

Мотивирана от последните терористични нападения, ЕК е одобрила внесени през септември предложения за промени в правилата на европейската зона за свободно придвижване. Целта е да продължи вътрешният граничен контрол в Шенгенската общност, която все още не включва България.

Одобрено е предложение за допълнителни проверки на паспорти на летища и гранични пунктове. Тоест вече няма да можем да пътуваме само с лична карта в зоната на Европейския съюз, както досега и ще трябва да сме сигурни, че носим паспорт в себе си.

Зоната на Шенген до момента включва: Германия, Дания, Италия, Португалия, Франция, Швеция, Литва, Полша, Белгия, Чехия, Малта, Гърция, Люксембург, Испания, Австрия, Словения, Финландия, Естония, Латвия, Словакия, Унгария, Холандия, Исландия, Швейцария, Норвегия и Лихтенщайн.

Европейските страни, които са част от ЕС, но все още не са част от Шенген са: България, Хърватия, Кипър, Ирландия, Румъния и Великобритания.

За да се намали неудобството от дълги опашки и висене по границите, властите препоръчват да носите паспорта при личните си документи. Някои погранични зони отново отварят гишето „Паспорти”, за да улеснят преминаването, не е ясно обаче как ще процедира българската страна, която все още не е обявила промените в ситуацията с международното пътуване.

ФОРУМ

Оставете първия коментар към "Нови правила за пътуване през граница в Шенгенското пространство"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*