Майстори на баницата се събраха в Макариополско

Цял ден в търговищкото село Макариополско миришеше вкусно и апетитно. Майстори на баницата от цялата област се бяха събрали, за да покажат своето умение в приготвянето на това традиционно българско ястие. Гост на празника бе областният управител на област Търговище Митко Стайков, а сред присъстващите официални лица бяха народният представител д-р Венка Стоянова и секретарят на Общината Христалина Халачева. Организаторите на празника се бяха погрижили да приготвят и демонстрират над 40 артикула. Най-голям интерес предизвика макариополската дърпана баница, чиято рецепта се пази от години и се предава от майка на дъщеря.

Празникът се провежда за трета поредна година и се радва на все по-голям интерес. Той започна с надяждане на баница, в което се включиха осем деца, а първите трима получиха награди. След това Празникът на баницата продължи с демонстрации за правене на баници и богата фолклорна програма.

А за тия, които не успяха да опитат от вкусните макариополски баници, ето и рецептата на Макариополската дърпана баница:

Продукти:

300 мл топла вода

550 – 600 г брашно

щипка сол

125 г свинска мас

350 г сирене

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и солта в купа. Направете в средата кладенче и полека започнете да сипвате вода, като бъркате с лъжица. Замесете меко тесто, разделете го на 15 равни части. Оформете ги на топки, поставете ги върху леко набрашнена повърхност. Поръсете ги с брашно, покрийте ги с кърпа и оставете 30 – 60 минути да се отпуснат. Разтопете маста и оставете да се охлади. Намазнете тава с диаметър 26 – 28 см. В купа натрошете сиренето. Потопете топка в мазнината и с ръце започнете да я разтегляте над тавата. Поставете я в средата на тавата и с издърпване изтънете краищата. Повторете процедурата до изчерпване на тестото. На всеки 3 кори разпределете от натрошеното сирене. Печете 30 – 40 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.

Готовата баница поръсете с 1 – 2 с.л.студена вода, покрийте с кърпа и оставете 15 – 20 минути.

Да ви е сладко!

Йордан МИНЧЕВ

Оставете първия коментар към "Майстори на баницата се събраха в Макариополско"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*