Задал се е чуден празник на еленския бут

Знаете ли, че има класация и на най-вкусните фестивали в България. Празникът на еленския бут попада на предна позиция сред 13-те избрани по пъстрота, вкус и изкусителни преживявания. И ако се вярва на българската поговорка „Апетитът идва с яденето“, с всяка година фестивалът в балканското градче привлича все повече гости отблизо и далеч, които идват да се насладят на една традиция с вкус и настроение.

От миналата година веселието е тридневно. За шестото поредно издание на празника организаторите – Община Елена и Местния съвет по туризъм, добавиха по щипка нови подправки, та да е благо, весело и приятно, бодро и игриво на мало и голямо от петък чак до неделя. Програмата ще бъде на две сцени – на централния площад и на градския пазар. Над 50 търговци и занаятчии вече са дали заявка за участие, очаква се и цялата централна улица да се натовари с пъстрота и изобилие. Така е било и в далечните времена, когато по Димитровден ставал най-големият сбор в града и от цялата околия се стичали хора.

Направете си уикенда тридневен – от 27 до 29 октомври. В петъчната вечер от 18.30 часа на централния площад е концертът под наслов: „Добре сте ни дошли“. Професионалните танцьори от Формация „Балканика“, В.Търново, чиито нозе не опират на сцената, ще ви оставят без дъх.

На другия ден от 10:30 часа е официалното откриване на празника с поздравления и водосвет. След това започват интересни състезания – по традиция с кметове, министри и депутати. Този път те ще се надпреварват под зоркото око на страховития готвач от „Мастер шеф“ Андре Токев. В ранния следобед този човек, творил кулинарни магии за Ангела Меркел, Бил Клинтън, Шарън Стоун и още знаменитости, ще стори кулинарната магия и с чудото еленски бут. Не си мислете, че прочутият деликатес не върви с пъпеш или сладки сушени плодове.

В съботния ден няма много време за кафе, не се препоръчва и обилна закуска, тъй като на градския пазар от 10 часа започва пърленето на прасе над трап – стара еленска традиция от незапомнени времена, в която участват само мъже, но си има и много женска шетня. В касапския кът всеки може да опита – я мръвка, я чаша винце, тънка кожица от току-що опърленото и светнало до бяло шопарче и още, и още… даже и от кулинарните глезотийки на чевръстите еленчанки.

На броени метри от трапа, точно на обяд, ще отвори врати „Селски МОЛ“ Габрово, който след Брюксел дойде и в Елена. Освен изложбата-базар „Забравени традиции и живи вкусове“, посетителите ще се насладят и на изявите на местни габровски читалища.

На празника гостува още и известният хърватски фолклорен ансамбъл „Линджо“ от Дубровник, с 53-годишна история, признат през 2012 година за посланик на мира чрез туризъм към Международния институт за мир. Нов елемент от програмата е приключенската игра „По следите на изчезналия бут“ с начало 13.30 часа, за която след няколко дни ще бъде обявена регистрация за участие. Голямата награда си заслужава прелистването на историята на възрожденска Елена. За втора година на фестивала гостува прочутият екип на „Аламинут“. Робин Кафалиев и останалите актьори вече са готови с пресни и оригинални рецепти за смях на малки и големи порции.

Музикалната програма в съботния ден е подсилена с участието на Йордан Марков и духов оркестър  „Виво Монтана“ между часовете 14 и 15:30, а по надвечер на мегдана ще се изявят местните танцови формации „Балканджийче“,  „Еленика“ и „СамоДиви“. Вечерният концерт на народната певица Росица Пейчева с танцова формация „Етно ритъм“ започва от 18:30 ч., след който ще има празнични илюминации.

Куклен театър „Весел“ от В.Търново ще забавлява децата с постановката „Хитър Петър“ от 14 ч. Тяхната запазена територия е дворът на Общностния център, където творчески работилници и забавни състезания очакват сръчните и смелчаците сред малчуганите. За всички деца организаторите са приготвили сладки изкушения за почерпка.

Единственото животно, от което не се изхвърля нищо, с изключение на ноктите, е прасето. И докато за еленските бутове трябва време, за да станат достойни за всеки вкус, има продукти, които се приготвят още до вечерта, или както казвали старите еленчани: „Шопарът още не е изстинал в постава, а на котлето ври кървавицата“. Заповядайте в неделя, за изпроводяк, да опитате! Кухня на открито за мес(т)ни специалитети ще работи под пълна пара за приготвяне на всичко що е останало от прасето.

Мария СИМЕОНОВА

Оставете първия коментар към "Задал се е чуден празник на еленския бут"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*