77 години от връщането на Южна Добруджа отбелязаха силистренци

Почит отдаде новата мемориална чета от млади ентусиасти

Седемдесет и седмата годишнина от връщането на Южна Добруджа на България и освобождението на Силистра от румънска окупация отбелязаха силистренци.

Тържеството се проведе пред паметника на Цар Борис Трети – Обединител в Дунавския парк на Силистра, където бяха поднесени венци и цветя.

Венци и цветя бяха поднесени и пред новата паметна плоча за сто годишнината от Добруджанската епопея и за присъединяването на Южна Добруджа към България. На почетен караул застанаха четници от клуба „Родолюбие”. За пръв път в проявите участваха почетни караули от млади хора от нова мемориална чета, облечени в униформи и с бойно снаряжение, каквито са ползвани по време на освободителните борби на Вътрешната добруджанска революционна организация. Това са възпитаници на професионалната гимназия по строителство „Пеньо Пенев” в Силистра. Екипировката е осигурена от преподавателя им Николай Тодоров. Те отдадоха почести и пред паметника на Стефан Караджа в града, открит на 1 октомври 1941 година в чест на годишнината от връщането на Силистра в пределите на България. Автор на паметника е възпитаникът на Кралската академия за изящни изкуства в Брюксел Павел Дочев Наков (Павел Метеоров), за когото има данни, че е бил в приятелски връзки с Пикасо.

По време на румънската окупация 25 000 добруджанци са отвлечени, изтезавани и избити в концлагери. Шейсет и седем хиляди са преселниците от Северна в Южна Добруджа през 1940 – 1941 година. На България са върнати 7696 квадратни километра земи.

Южна Добруджа е върната на България през септември 1940 година, без да се пролива кръв, в резултат на Крайовската спогодба. Тя е подписана на 7 септември 1940 година по формулата за „мирна ревизия на договорите” след тежки дипломатически преговори между България и Румъния.

Пеню ПЕНЕВ

Оставете първия коментар към "77 години от връщането на Южна Добруджа отбелязаха силистренци"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*