Стотици разградчани се стекоха пред Чудотворната икона на Богородица

Светинята идва от Украйна и според преданието помага на страдащи и болни хора

Стотици разградчани посрещнаха в храма „Св. Николай Чудотворец“ чудотворната икона на Света Богородица Одигитрия Байталска. Архиерейският наместник отец Георги, в съслужение със свещеници от енорията, се помолиха заедно с миряните пред лика на Божията майка за здраве и благополучие на всички.

В храма се състоя и тържествена служба в чест на Чудотворната икона. Отец Георги покани разградчани да намерят време да минат през църквата и да помолят Божията майка да им помогне да бъдат по-смирени и по-добри.

Иконата бе в Разград в петък, събота и неделя, когато замина за Южна България. Преди това тя обиколи доста населени места в Северна България.

Чудотворната икона на света Богородица Одигитрия Байталска идва от Украйна. Тя се съхранява в манастира „Рождество на света, Богородица“ в село Байтал, Одеска област. Била е изгубена много години, но е открита през 2005 година.

Според преданието преди 200 години манастирът е бил опожарен от турците и монасите са я скрили, за да я запазят. След реставрацията от иконата потекло миро. Болни деца, докоснали се до нея оздравели и я канонизирали за чудотворна.

Според вярванията образът на Божията майка помага на страдащите, на семействата, които искат да имат деца, за връщане на синовете и дъщерите при семействата им и за успешно приключване на съдебни спорове.

Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Стотици разградчани се стекоха пред Чудотворната икона на Богородица"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*