Уникален парк с макети на известни сгради откриха под Балдуиновата кула

Храм-паметникът „Ал. Невски“ е най-дълго правената пластика, цели 9 месеца

Най-големите български културно-исторически и архитектурни забележителности се местят във Велико Търново. На площ от 15 дка под крепостта „Царевец“ и Балдуиновата кула вече са разположени 43 макета, изобразяващи българските емблематични паметници и сгради. Те са част от парка „Търновград – духът на хилядолетната история“, който бе официално открит на 22 септември, Деня на независимостта. Инвеститор на проекта е украинецът Александър Меншиков, който със съпругата си Наталия вече от 15 години се занимава с изграждането на подобни паркове по света. Започват с първия си парк в родината, а сега там вече има четири. Освен в Украйна, Меншикови имат паркове и в Русия, Белгия, Холандия, Полша и Грузия.

Сред вече експонираните макети са тези на храм паметникът „Александър Невски”, Рилския манастир, Народното събрание, Народният театър „Иван Вазов”, Руската църква в град Шипка и др. цяла една част е посветена на град Варна, като в нея са показани пристанището, митницата и катедралната църква. Историческата тема е засегната с паметника на връх Шипка, античния театър в Пловдив, Асеновата крепост, дворецът в Балчик и др. забележителности. Всички макети са високи по около метър – метър и половина и са направени от пластмаса, която издържа на дъжд, сняг и слънце. Изработени са в цеха на Меншиков в Киев. По-малките от тях се изработват от един до три месеца всеки, а по-големите по половин година. най-много време – цели 9 месеца отнела направата на „Ал. Невски” заради многото дребни детайли, които трябвало внимателно да се доизпипат. Работата по напарвата на макетите е изключително сложна. Първоначално техните изображения се заснемат чрез сателит, след това се правят снимки на отделните детайли. По изработката на чертежите на макетите работят компютърни специалисти, ертожници, инженери, художници, скулптори и др. Самият Меншиков твърди, че е присъствал лично на всяко едно от местата, които пресъздава.

Идеята на инвеститора е към сегашните 43 макета, през пролетта да бъдат добавени още 15. таксата за разглеждане на парка ще бъде 10 лв. за децата, пенсионерите и инвалидите ще има специални отстъпки. Предвижда се също в бъдеще да бъде построен лифт или стълба от Балдуиновата кула, която да свързва хълма Царевец с парка и така двата обекта да се превърнат в една атрактивна туристическа дестинация за родните и чуждите туристи.

Иван ГЕОРГИЕВ

Оставете първия коментар към "Уникален парк с макети на известни сгради откриха под Балдуиновата кула"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*