С „Комитски събор“ бе почетена 142-годишнината от подвига на Червеноводската чета

За първи път се организира подобен събор, а идеята е проявата да се превърне в национална

Първия комитски събор в село Червена вода откри областният управител на област Русе Галин Григоров в края на изминалата седмица. Целта на събитието бе да се почете 142-годишнината от подвига на Червеноводската чета чрез предоставяне възможност на хората да се докоснат до автентичния бит на четниците.
В инициативата се включиха много културно-просветни и патриотични организации от цялата страна, сред които: Клубът за исторически реконструкции „Традиционеръ“ – Русе, Първа русенска чета „Ангел Кънчев“; Клуб „Миноносец „Дръзки“ – Варна; НД „Традиция“ – РК „34-ти пехотен троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево; Родолюбив комитет „Крум Страшний“ – Шумен и други организации от Троян, Плевен и др. населени места
Честванията се провеждат от 2009 г., като тази година за първи път се организира подобен събор, а идеята е от догодина проявата да се превърне в национална.
Началото беше дадено в 11:00 ч. на 30 септември в местния храм „Св. Архангел Михаил“, където беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България и беше осветено знамето на Червеноводската чета.
След това от 12:00 ч. на поляната до стадиона на село Червена вода се състоя и същинският събор, където бяха пресъздадени исторически моменти от революционната дейност на четници и воеводи по време на борбата за освобождение.
Програмата включваше още фолклорни певчески и танцови изпълнения, както и Музей на открито за стари оръжия и състезания по стрелба. Посетителите имаха възможност да опитат и войнишка храна, приготвена по оригинални стари рецепти.
Сред официалните гости беше Искрен Веселинов, народен представител от 19-и МИР Русе. Събитието се провежда под егидата на областния управител на област Русе, а организатори са ВМРО – Русе, Сдружение за патриотично и воинско възпитание „Приказка за България“, НЧ „Гоце Делчев“, НЧ „Тома Кърджиев“ – Червена вода и Първа русенска чета Ангел Кънчев“, Кметство село Червена вода.
ФОРУМ

Оставете първия коментар към "С „Комитски събор“ бе почетена 142-годишнината от подвига на Червеноводската чета"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*