Втори премиерен спектакъл представя за една седмица ДКТ в Силистра

„Ламята от улица Войтешка“ е по едноименната приказка на Карел Чапек

След пиесата „Ряпа, ама тиква“ от Румен Николов Драматично-кукленият театър в Силистра представи „Ламята от улица Войтешка“ – спектакъл по едноименната приказка на Карел Чапек.

Това е историята на един незабележим и скромен чиновник от службата „Изгубени и намерени вещи“ в Прага. Веднъж той намира яйце, от което се излюпва малка триглава ламя. Верен на служебните задължения, чиновникът г-н Трутина решава, че след като ламята е изгубена, това е негова отговорност. Въпреки внушенията на всички познати, че ламята е чудовище, г-н Трутина не иска да я изостави. Следва поредица от забавни случки, много смях, малко тъга и малко любов. Накрая ламята се превръща в красива принцеса и всичко завършва щастливо. Идеята на приказката е, че нищо не е по-важно от това да си добър човек, обяснява режисьорът Александър Павлов, който е и автор на музиката. Сценографията е на Боян Вихренов, а ролите изпълняват актьорите Мима Дапкова, Петър Чапкънов, Елена Кешишева и Станислав Георгиев.

Висока оценка дават зрителите за силистренските актьори с обявената през юли „цена по желание“ на билетите на Драматично-кукления театър, смята Златина Станева – директор на театъра.

Билетите се продаваха след представлението на цени, определени от публиката, а първото представление в рамките на инициативата бе комедията на Азис Несин „Хайде, душко, убий ме“. След представлението всички зрители са платили по 10 лева за билет, което е най-високата цена в Драматично-кукления театър в Силистра. Според Златина Станева това е един от начините за оценка на качеството на спектакъла и работата на актьорите. Така силистренските театрали се противопоставиха и на начина, по който известни столични актьори гастролират в провинцията, представяйки недотам качествени спектакли, каза Станева. Билетите за гостуващите представления се продават между 10 и 14 лева.

В Драматично-кукления театър в Силистра предлагат още една инициатива – три представления да се гледат с един билет.

През тази година театърът в Силистра поставя акцент върху Балканската драматургия. В репертоарния му портфейл има 30 драматични и куклени заглавия. През изминалия сезон театърът има две куклени и две драматични постановки, които успяха да спечелят добрата оценка на публиката. Куклените спектакли са „Горската аптека“ от българската авторка Лила Захариева с режисьор Милена Мавродинова и „Легенда за доброто сърце“ от словашкия автор Ярослав Водражек на режисьорката от Молдова Светлана Раду. С интерес се посрещат и драматичните постановки за възрастни „Емигрантска мечта“ от хърватския автор Мате Матишич с режисьор Васил Василев и „Хайде, душко, убий ме!“ от турския автор Азис Несин с режисора от Македония Мирослав Петкович. За изминалия сезон силистренските театрали са изиграли  394 представления пред 22 854 зрители и са осигурили приходи от 78 335 лева. За откриване на новия сезон театралите подготвят три заглавия за детска и юношеска публика. За най-малките зрители започват репетиции на „Работна Мецана“ от Леда Милева, чиято премиера се очаква в началото на октомври. Заглавия за възрастни засега не се предвиждат, тъй като предстоят уточнения с постановъчните екипи за възможния репетиционния период. През изминалия сезон театърът участва два фестивала. С голям успех бяха представени спектакълът „В старо село накрай света“ от Недялко Йорданов на фестивала в град Гюргево, Република Румъния – „Дни на дунавските държави – 2016 г.“ и „Юнакът Келчо, принцесата и змеят“ в град Кишинев, Република Молдова, откъдето директорът на театъра Златина Станева се завърна с диплом за постигнати резултати в културния мениджмънт за детски театър. На 12 август в Банско театърът бе номиниран за годишна награда „Прокултура – 2017 г.“ за предоставяне достъп до култура на младите хора, като основен мотив бе предоставянето на възможността децата – жители и гости на Силистра всеки ден да гледат куклени спектакли през месец юли и до средата на месец август. Тази практика стана емблематична за силистренския театър и се приема с голям интерес.

Пеню ПЕНЕВ

Оставете първия коментар към "Втори премиерен спектакъл представя за една седмица ДКТ в Силистра"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*