Проф. дпн Галя Христозова: В центъра на вниманието ни са студентите – всичко правим за тях, заради тях и заедно с тях

Високата оценка от НАОА се дължи на високото качество на образователната, научната и международната дейност

 

– Проф. Христозова, Бургаският свободен университет е едно от първите частни висши училища в България. Какви бяха първите 25 години?

– Това бяха години на градеж, най-съзидателните години в историята на едно висше училище. Мотото на университета е: „Новата идея в образованието“. Всичко, което се създава, е ново, прави се за първи път. Удовлетворението и резултатите – над 25 000 дипломирали се студенти, повечето от тях успешно реализирани, а една част от тях заемат отговорни постове на високи управленски нива.

– Утвърден е целият прием на 1700 студенти? Какво предлагате на кандидат-студентите?

– Предлагаме обучение в 18 бакалавърски, 25 магистърски – от тях 4 дистанционни и 2 на английски език; 5 докторски програми. Имаме балансирани бакалавърски специалности, по които след завършване има възможност за реализация. Малко са на брой, но са съобразени с развитието на икономиката в региона, в страната. Предлагаме разнообразни магистърски програми, всяка година различни с оглед на необходимостта от квалификация в различни направления. Провеждаме 6 сесии с кандидатстудентски изпити, а прием в магистърски програми има вече 2 пъти годишно – през м. септември и през м. февруари. Таксите ни не са променяни от 2011 година. Това са най-ниските семестриални такси от частните висши училища и то при обучение в изключително стилна и модерна среда.

– Какви изводи можете да направите от кандидатстудентската кампания?

– Увеличава се географският периметър на кандидатите ни – от Бургас до Видин. Растат авторитетът и популярността на БСУ. Не е без значение и това, че Бургас е най-добрият град за живеене за пореден път. Имаме и студенти от големи университетски градове – София, Пловдив; Стара Загора. За нас е важно и това, че над 90% кандидатстват единствено и само в БСУ – това са студенти с висока мотивация.

– Имате и много чуждестранни студенти. А вашите студенти могат ли да учат в чужбина?

– Така е, университетът ни стана много пъстър – имаме чуждестранни студенти от Русия, Казахстан, Турция, Украйна, Нигерия, Словакия, Южна Африка, Перу, Германия и др. В момента имаме студенти по „Еразмус Мундос“ от Тайланд, Индонезия, Малдивите, Непал, Пакистан, Бутан.

Имаме мобилности за студенти и преподаватели в Испания, Великобритания, Португалия, Германия, Полша, Чехия, Гърция, Турция, Хърватия и др., а през последните години – в Малайзия, Русия, Швеция, Колумбия. Нашите студенти могат да се обучават в университети в тези държави за 1 или 2 семестъра.

– Какви финансови отстъпки предлагате на студентите?

– За завършилите бакалавърски програми и специалност „Право“ през последните пет години в БСУ намаляваме семестриалната такса за първия семестър с 20%, ако се запишат в магистърски програми на БСУ. Редуцираме с 1/3 таксата за членовете от едно семейство, които учат едновременно в БСУ; за обучаващите се едновременно по 2 специалности. Студентите могат да плащат разсрочено своите такси.

– Тази година получихте много висока институционална оценка от НАОА…

– Да, оценката ни е над 9. Това е най-високата оценка, която университетът е получил от своето създаване. Дължи се на високото качество на образователната, научната и международната дейност. От 2005 г. имаме и международен сертификат по качество ISO 9001:2008.

Интервю на
Антоанета РАДНЕВА

Оставете първия коментар към "Проф. дпн Галя Христозова: В центъра на вниманието ни са студентите – всичко правим за тях, заради тях и заедно с тях"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*