Йордан Марков: Важно е да се докажеш с качества, с хубави песни, които да се запеят и помнят

Хората имат потребност от шлагерна мелодична музика, в която да намерят себе си

24-годишният Йордан Марков е сред младите лица на българската естрада. Роден е в Силистра, завършил е магистратура в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. д-р Стефка Оникян поп и джаз пеене. С музика се занимава от много години, но професионално – от 7 г.
Вече е налице и собственият му първи албум „Живот на кръстопът“.
Поводът за разговора с Йордан Марков е предстоящият концерт в Русе, бъдещите му изяви и разбира се, колко трудно или лесно е да правиш качествена българска музика.

– Споделихте, че от малък участвате в конкурси…
– Участвал съм в редица международни конкурси и фестивали както у нас, така и в чужбина. Спечелил съм много награди и с времето се явявах на все по-големи формати като „Пирин фолк“, „Бургас и морето“, „София пее“, „Златен кестен“ – един легендарен фестивал за българската култура.
– На един такъв конкурс сте получили покана да учите в Москва, но сте останали в България, защо?
– Да, това се случи през 2012 г., когато трябваше да избирам къде да продължа висшето си образование. Участвах в Международния конкурс „Шанс“ в Русия, откъдето освен спечелената първа награда получих и Специалната награда да продължа образованието си в Московската държавна консерватория. Аз отказах, защото исках да остана в България, да пея мелодична шлагерна песен на български език и затова кандидатствах в нашата консерватория. Приеха ме на четвърто място по успех и тази година завърших успешно.
– Защо избрахте именно естрадата?
– Израснал съм в малкия град Силистра, където и до днес, смея да твърдя, са се запазили до голяма степен традициите, ценностите, моралът. Израснал съм в българско патриархално семейство и от малък с родителите ми сме посещавали концертите на всички естрадни изпълнители като Веселин Маринов, Георги Христов, Васил Найденов, Лили Иванова и много други, които са посещавали града ни. С течение на времето започнах да разбирам, че тази музика ми харесва, хареса ми посланието, което идва от стиховете на песните, хареса ми това, че човек може да се преоткрие в тях и да я съпреживее като своя собствен живот. Отдавна знам, че искам да пея точно такава музика, независимо от всички трудности. До ден-днешен вървя по този път на българската естрадна песен.
– Предстои концертът Ви тук, в Русе, какво да очаква публиката?
– В годините на моето развитие имах възможността и честта да работя с най-големите професионалисти поети, композитори и аранжори в този естрадно-шлагерен стил като Тончо Русев, Евтим Евтимов, Пламен Велинов, Ваньо Вълчев, Светослав Лобошки, Мариета Ангелова, Стефан Димитров, Богдана Карадочева, Александър Петров, Иван Тенев, Камен Драндийски, Мартин Антонов, Карина Миланова, Кристиян Янкулов и други, с които направихме много песни и миналата година успяхме да издадем албум с 16 песни, озаглавен „Живот на кръстопът“. Тази година го представяме с турне в много от големите градове на България. Публиката може да очаква грандиозно шоу, балет, танцов фолклорен ансамбъл, зад които стои голям екип. Концертът в Русе ще бъде на 3 октомври от 19 часа в голямата зала на Доходното здание.
– Кои градове ще посетите след Русе?
– В края на октомври ще изнесем концерт във Велико Търново, в Театъра. След това предстоят концертите във Варна и в Добрич.
– Това е първото Ви турне, какви са впечатленията Ви до момента?
– Да, това е първото ми турне, хората тепърва започват да научават за мен, но въпреки това се получава доста добре. Вече бяхме в Силистра, Тутракан и Благоевград. Напролет ще продължа с представянето на албума и в други градове на страната, където имаме покани за участие. А за 2019 г. предвиждам издаването на нов албум.
– Наричат Ви втория Веселин Маринов…
– Медиите ме именуваха така, но все пак има прилика между нас. Тя се изразява в това, че работим с едни и същи автори и звученето на песните e идентично. Освен концертите и турнетата, аз имам и много участия от личен характер на сватби, в малки селца, на празници на общини и т.н. и ми прави впечатление, че хората имат потребност от тази музика, от шлагерна мелодична песен, където да намерят себе си в тъжна любовна балада или във весела морска песен. Затова съм щастлив, че работя с тези автори, които са големи имана и не пишат за кого да е. Това, че ме свързват с професионалист като Веселин Маринов, може само да ме радва. Не го приемам като обида.
– Как успя малкото момче от провинцията да достигне до тези автори?
– С много труд, безсънни нощи, хиляди километри път…
– Кои български певци са Ваши учители?
– Възхищавам се от всички големи имена в българската шлагерна музика като Веселин Маринов, Георги Христов, Васил Найденов, Лили Иванова, Дует „Шик“, Дует „Ритон“, Росица Кирилова и още много други. Израснал съм с тях, с песните им и смятам, че всички те са допринесли с нещо в моя път на развитие. Те разпалиха искрата и страстта ми към този стил.
– Има ли култура днес?
– Има култура и ще я има. Все повече млади слушат такава музика, но се притесняват от мнението на своите приятели да признаят. Но в крайна сметка вечер в пиано бар и до ден-днешен всички ние пеем песни от едно време като „Телефонна любов“, „Топъл дъжд“, „Обещай ми любов“, „Големият кораб минава“ и още много други. Как са се съхранили, как са останали в съзнанието на хората, че дори и младите ги знаят… Това е стойностната музика, тя остава във времето. Важно е да се докажеш с качества, с хубави песни, които да се запеят и помнят. Това е и мисията на моята музика – да е лесно запеваема, да достигне бързо до душите на хората.
– Музиката учи ли?
– Разбира се, всяка музика учи!
– Няколко думи към читателите на „Форум“…
– Здраве, позитивен дух и усмивки и да се борят, защото когато човек следва своите мечти и се бори за тях, нещата се получават!
Интервю на
Драгомира ГЕОРГИЕВА

Оставете първия коментар към "Йордан Марков: Важно е да се докажеш с качества, с хубави песни, които да се запеят и помнят"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*