25 г. отбелязва Юридическият факултет на Русенския университет

Над 85% от завършилите студенти работят по придобитата специалност от местната алма матер

Юридическият факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев” е създаден през 1992 г., като първите студенти по право влизат в аудиториите на 11 ноември. Създаването му е свързано с началото на големите обществени промени в България в края на XX век, както и с далновидността, непоколебимия оптимизъм и упоритостта на тогавашния ректор на ВТУ проф. Атанас Митков, който реализира идеята си за диверсификация на специалностите във Висшето техническо училище и преобразуването му в Университет.
Началото е вдъхновено, преподавателите работят с чувство за обществен дълг и отговорност, за гражданска и научна свобода и новаторство. За четвърт век факултетът извоюва мястото си сред най-добрите юридически факултети в България. Днес този престиж е свързан не само с популярността на юридическата професия, но и с широкия спектър на предоставяните от факултета възможности в сферата на правото.
В годините мисията на Юридическия факултет на Русенския университет – да подготвя и формира професионални конкурентоспособни специалисти с комплексни знания и високо ниво на правна култура, способни качествено да работят в полза на българското общество – се изпълнява успешно. За четвърт век около 2000 души са завършили факултета, като статистиката показва че 85-87% от дипломиралите се работят по специалността си. Десетки от тях са съдии и прокурори във всички нива на съдебната власт, включително във Върховния административен съд. Много други намират реализация като разследващи полицаи, адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители, служители в публичната администрация, в централната и местната изпълнителна власт, в бизнеса и на научното поприще. Подготвени от Юридическия факултет на Русенския университет юристи работят в цялата страна, но най-много са в областите от Североизточна България.
Петима възпитаници на факултета са избирани за народни представители: Анели Чобанова, Ирена Варадинова, Свилен Иванов, Искрен Веселинов, Пенчо Милков. Членове на законодателния орган по различно време са били представители на академичния състав на факултета: проф. Стефка Наумова, Драгия Драгиев, а проф. Петя Шопова е била заместник-председател на 38-мото Народно събрание. Проф. Димитър Костов е бивш председател на ЦИК, проф. Пенчо Пенев – министър в три правителства и конституционен съдия; проф. Иван Сълов е бивш заместник-ректор на АМВР.
Юридическият факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев” е първата българска академична структура, приета в Европейската асоциация на юридическите факултети (ELFA), а от 1999 г. със съдействието на Американската асоциация на юристите факултетът въвежда и една от най-съвременните форми на обучение на бъдещите юристи – клиничното обучение.
Гергана ИЛИЕВА

Оставете първия коментар към "25 г. отбелязва Юридическият факултет на Русенския университет"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*