Чужденци от 3 континента идват във В. Търново да учат български език

Старопрестолният град е домакин на XL юбилейно издание на Международния семинар по българистика
Чужденци от три континента пристигнаха във Велико Търново, за да изучават българския език, култура, традиции и обичаи. В продължение на почти цял месец старопрестолният град е домакин на четиридесетото юбилейно издание на Международния семинар по българистика. Форумът беше открит от ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – проф. Христо Бонджолов, зам.-кмета на старата столица Ганчо Карабаджаков и областния управител проф. Любомира Попова.
Участниците в семинара са над 100, а държавите, от които идват – над 30 в Европа, Северна Америка и Азия. Организатори на обучението и всички съпътстващи събития са ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и просветното министерство, с подкрепата на Община Велико Търново. В поздравителния адрес откмета на старопрестолния град Даниел Панов бе подчертано, че през четирите десетилетия Велико Търново се е утвърдил като притегателен и обединителен център за хора от целия свят, от различни нации и етноси, водени от желанието да изучават езика, културата, обичаите и традициите в България.
Сред гостите тази година са съдия от Германия, адвокат от Украйна и журналист от Русия. Най-младите участници са трима 19-годишни студенти, а най-възрастен участник е британец на 66 години, който вече има 9 участия в семинара и все още продължава да идва запленен от красотите на Търновград. За да направят престоя в Търново наистина незабравим от ръководството на университета находчиво са измислили различни забавления за участниците. Облечени в български народни носии участваха в сватбата за Гинес, която се проведе край Арбанаси на 23 юли. По време на тазгодишния семинар отново ще има срещи и срещи и семинари, посветени на българската история, бит, култура, фолклор, етнография, изобразително изкуство, кухня и кулинария. В рамките на фестивала са предвидени изучаване на български народни песни и танци, посещение на архитектурно-етнографски комплекс „Етъра” и запознаване с традиционните български занаяти там. Ще има екскурзии и до Троян, Трявна, Орешака, Черноморието и други български дестинации.
Иван ГЕОРГИЕВ

Оставете първия коментар към "Чужденци от 3 континента идват във В. Търново да учат български език"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*