Възпитаници на българското училище във Вашингтон идват на лагер в Разград

Директорката на школото се срещна с кмета и с губернатора и обсъдиха възможностите за сътрудничество

Група ученици от българското училище във Вашингтон ще посетят следващото лято Разградска област. Това съобщи Бойка Попова, академичен директор на училище „Христо Ботев“ в САЩ, която гостува в Разград и се срещна с различни институции.
По случай 180-годишнината от рождението на Апостола ръководството на ОУ „Васил Левски“ подари на българчетата от Вашингтон учебници по: „Околен свят“ за II клас, „Човекът и обществото“ за III и IV клас, както и част от поредицата „Разкажи ми за…“ за Ботев и Левски – книжки за малчугани на български и на английски език. От ръководството на Математическата гимназия децата също получиха подарък – комплект учебници за VIII клас.
На среща с кмета на Разград д-р Валентин Василев Попова бе придружена от писателя Валентин Йорданов, от директора на ОУ „В. Левски“ в Разград – Диана Първанова, от спортния деятел Здравко Душков и от Елка Драмалиева – началник отдел „Образование“ в Община Разград.
Гостите разказаха за дейността на преподавателите зад граница, за интереса към българските традиции и фолклор и за това, че общността там съхранява спомена за България. Кметът приветства гостите, подари им каталози и книги за български исторически личности за библиотеката на училището. По време на разговора бяха обсъдени съвместни инициативи, които ще допринесат за връзката между разградските деца и българчетата в САЩ.
Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Нурие Црънгалова се срещнаха с Бойка Попова на работен обяд, заедно с разградския педагог Здравко Душков, който е гостувал на българското училище в американската столица. Те обсъдиха възможностите за съдействие, което Областната администрация може да окаже на управата на учебното заведение в нейни бъдещи проекти.
Бойка Попова е родом от Разград, в САЩ е от 2002 г., има свой бизнес там. Училище „Христо Ботев“ е създала преди 3 години, в него учат 53 деца на семейства на български емигранти в Щатите. Учебните часове се провеждат в неделя. „Получаваме финансово подпомагане от българската държава, която е сред малкото страни в света, оказващи подобна подкрепа“, разказа Попова. Освен децата, ангажирани с образователната институция, са и родителите, които са сформирали фолклорен танцов състав към училището. Попова организира и културни събития за българската общност във Вашингтон.
В Разград българското училище във Вашингтон реализира общи проекти с ОУ „Васил Левски“. Сред предстоящите общи инициативи е посещение на група ученици от училище „Христо Ботев“ в Разград. Свещарската гробница, Демир баба теке и къщата с дърворезбите в Малък Поровец са включени в маршрута на визитата им следващото лято.
Заместник областният управител Нурие Црънгалова предложи децата да посетят и зоокъта в ОУ „Виделина“ в лознишкото село Сейдол. За целта тя организира среща на Попова с управата на училището в село Сейдол. Обсъдени бяха и възможностите къде биха могли да отседнат децата при посещението си в Лудогорието.
Областният управител Гюнай Хюсмен поздрави г-жа Попова за това, че поддържа родолюбивия дух на българите във Вашингтон и й пожела да среща още повече съмишленици в благородната си кауза. Двамата си размениха сувенири, Попова обяви, че смята в първия учебен ден през тази есен да открие изложба от прекрасните сувенири, които е получила като подаръци от представители на различни институции и организации в Разград. Приносът на Областна администрация – Разград в тази експозиция е рисунка на разградската художничка Таня Стоянова на забележителности от Разград.
„Училището ни се радва на огромен интерес от страна на разградската общественост – обикновените граждани, училищни управи, спортни организации, клуба по есперанто, творци на живописта, държавната и общинската администрации засвидетелстваха своя неподправен и безкористен интерес към българското просветно дело в американската столица. Подариха ни много безплатни учебници, интересни книги и сувенири. Спонтанно се породи и идеята да предложим на нашите деца летен лагер“, обобщи впечатленията си от посещението в Разград Бойка Попова.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Възпитаници на българското училище във Вашингтон идват на лагер в Разград"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*