12-годишната Даяна Павлова – най-добра майсторка на киселото мляко

В рамките на Панаира на киселото мляко се проведе и ежегодния конкурс за домашно кисело мляко и кулинарни изделия, приготвени с мляко. В него взеха участие рекорден брой състезатели – 61, които предоставиха общо 93 ястия: 9 кисели млека, 19 традиционни ястия с мляко, 22 тестени изделия и 43 десерти.
12 – годишната Даяна Павлова от Осенец бе класирана на първо място за най-добро кисело мляко от компетентното жури с председател доктор Илиян Драмалиев. В останалите раздели наградени са:
В раздел „Домашно кисело мляко” първа е Даяна Павлова, втора – Пенка Атанасова, трета – Емилия Павлова, майка на победителката Даяна. Eмилия получи и наградата за оригиналност в този раздел.
При приготвянето на тестени изделия на млечна основа най-добре се представи Иванка Петкова. На втора място е Милка Минчева, след нея се нарежда Атанаска Белчева, а като най-оригинално бе наградено тестеното изделие на Яна Колева.
В раздел „Традиционни ястия с мляко” победител е Ваня Иванова, след нея са класирани Станислава Михайлова, Цветанка Кънева, и за оригиналност: Цветанка Иванова.
При десертите с мляко се отличиха Здравка Димитрова, Калинка Харизанова, Стефка Филипова. За оригиналност наградата отнесе Димитринка Тодорова.
По време на конкурса Етнографският музей бе огласян от песните и танците на колектива за изворен фолклор към НЧ „Напредък 1901”, с ръководител Пламен Панев, битов оркестър със солист Павлина Стоянова, танцова студия „Капанче” и средношколски танцов състав към читалището с ръководители Илонка Неделчева и Илиян Дончев. В програмата се включиха и самодейците от село Гецово, с ръководител Веселина Димова. Гостите на Етнографския музей имаха възможност да опитат баница по разградски и айран, направен от традиционното за региона кисело мляко.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "12-годишната Даяна Павлова – най-добра майсторка на киселото мляко"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*