Рибарица събра българския фолклор от цялата страна

През последните десет години в курорта се провежда Празник на народния обичай и автентичната носия

На 22 и 23 юли курортът Рибарица приюти пазителите на българския бит и фолклор от цялата страна. Това се случи по време на Х издание на Празника на народния обичай и автентичната носия, което се проведе в историческата местност Костина –лобното място на големия български революционер Георги Бенковски. Събитието уважиха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и председателят на Общинския съвет – Мария Стойчева, а сред почетните гости бе и бившият кмет на Рибарица – Стефка Димитрова, която е основател на празника.
„Всички вие – пазители на българщината и на българския фолклор и традиции, отново сте тук на нашия празник, за да ни покажете пъстри носии, кръшни хора, различни обичаи и онова, което вашият край е съхранил“, с тези думи се обърна към участниците кметът на село Рибарица – Пенка Ганева.
Вече 10 години „Празникът на народния обичай и автентичната носия“ събира на едно място колорита и свежестта на традиционното народно облекло и желанието на всички вас да покажете националното ни съкровище, така, както са го правили нашите прадеди, за да оцелее до днес, защото в него бие сърцето на народа“, допълни още Ганева.
Кметът на Тетевен подчерта, че не бива да забравяме българските обреди и ритуали, а празнични събития като днешното спомагат именно затова – да си ги припомним, да ги утвърдим и пазим, за да може да ги предаваме на следващите поколения.
„Днес и утре, Рибарица ще се превърне в сцена на един огромен истински празник на българското и българския дух“, отбеляза в своето слово председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева.
В Х издание на фестивала взеха участие около 100 колектива от цялата страна, а през двата дни на конкурсната програма бяха показани пъстри роби, кръшни български хора и песни, различни обичаи и колоритни носии на сто и повече години. По традиция всички участници, жители и гости имаха възможността да опитат рибена чорба (саламура) и боб, които са запазена вкусова марка на този празник и на тетевенския край. В съботната вечер за доброто настроение се погрижиха сестри Филатови, които изнесоха невероятен концерт. В него се включиха ентусиасти от присъстващите колективи и публиката, образувайки кръшни хора. Сред гостите на събитието бяха немски туристи, които истински се забавляваха и дейно участваха в народните танци.
В края на неделния ден дойде време журито да каже тежката си дума и да определи победителите в областите – надпяване, надиграване и надсвирване. Председателят на журито – Христо Димитров (ръководител на ансамбъл „Българе“) връчи грамоти и медали на най-добрите колективи и индивидуално представили се. Бяха раздадени и няколко специални награди – ръчно изработени статуетки във формата на пъстърва (символът на Рибарица). Ето и някои от тях: Голямата награда за населено място – „Най-голям пазител на българския фолклор” се присъди на: Клуб на пенсионера и инвалида „Здравец“ – Село Тръстеник (община Иваново); Специалната награда на Община Тетевен, която връчи зам.-кметът на Тетевен – Борис Врабевски, получи: НЧ „Мисъл-1931“ – Село Овчи кладенец (общинаТунджа); Специалната награда на Кметство Рибарица отиде при: НЧ „Христо Смирненски-1925“ – Село Черни Вит (община Тетевен), а своята специална награда журито отреди на: Фолклорен състав „Северняче“ – град Лом.
В категорията „Автентична носия“ златният медал бе присъден на НЧ „Виделина-1897“, село Деков (община Белене), а в категорията „Обичаи“ първото място спечели НЧ „Развитие – 1904“, град Търговище.

1 Коментар on "Рибарица събра българския фолклор от цялата страна"

  1. Всичко беше много хубаво ,но къде може да видим всички наград ени

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*