Рибарица събра българския фолклор от цялата страна

През последните десет години в курорта се провежда Празник на народния обичай и автентичната носия

На 22 и 23 юли курортът Рибарица приюти пазителите на българския бит и фолклор от цялата страна. Това се случи по време на Х издание на Празника на народния обичай и автентичната носия, което се проведе в историческата местност Костина –лобното място на големия български революционер Георги Бенковски. Събитието уважиха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и председателят на Общинския съвет – Мария Стойчева, а сред почетните гости бе и бившият кмет на Рибарица – Стефка Димитрова, която е основател на празника.
„Всички вие – пазители на българщината и на българския фолклор и традиции, отново сте тук на нашия празник, за да ни покажете пъстри носии, кръшни хора, различни обичаи и онова, което вашият край е съхранил“, с тези думи се обърна към участниците кметът на село Рибарица – Пенка Ганева.
Вече 10 години „Празникът на народния обичай и автентичната носия“ събира на едно място колорита и свежестта на традиционното народно облекло и желанието на всички вас да покажете националното ни съкровище, така, както са го правили нашите прадеди, за да оцелее до днес, защото в него бие сърцето на народа“, допълни още Ганева.
Кметът на Тетевен подчерта, че не бива да забравяме българските обреди и ритуали, а празнични събития като днешното спомагат именно затова – да си ги припомним, да ги утвърдим и пазим, за да може да ги предаваме на следващите поколения.
„Днес и утре, Рибарица ще се превърне в сцена на един огромен истински празник на българското и българския дух“, отбеляза в своето слово председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева.
В Х издание на фестивала взеха участие около 100 колектива от цялата страна, а през двата дни на конкурсната програма бяха показани пъстри роби, кръшни български хора и песни, различни обичаи и колоритни носии на сто и повече години. По традиция всички участници, жители и гости имаха възможността да опитат рибена чорба (саламура) и боб, които са запазена вкусова марка на този празник и на тетевенския край. В съботната вечер за доброто настроение се погрижиха сестри Филатови, които изнесоха невероятен концерт. В него се включиха ентусиасти от присъстващите колективи и публиката, образувайки кръшни хора. Сред гостите на събитието бяха немски туристи, които истински се забавляваха и дейно участваха в народните танци.
В края на неделния ден дойде време журито да каже тежката си дума и да определи победителите в областите – надпяване, надиграване и надсвирване. Председателят на журито – Христо Димитров (ръководител на ансамбъл „Българе“) връчи грамоти и медали на най-добрите колективи и индивидуално представили се. Бяха раздадени и няколко специални награди – ръчно изработени статуетки във формата на пъстърва (символът на Рибарица). Ето и някои от тях: Голямата награда за населено място – „Най-голям пазител на българския фолклор” се присъди на: Клуб на пенсионера и инвалида „Здравец“ – Село Тръстеник (община Иваново); Специалната награда на Община Тетевен, която връчи зам.-кметът на Тетевен – Борис Врабевски, получи: НЧ „Мисъл-1931“ – Село Овчи кладенец (общинаТунджа); Специалната награда на Кметство Рибарица отиде при: НЧ „Христо Смирненски-1925“ – Село Черни Вит (община Тетевен), а своята специална награда журито отреди на: Фолклорен състав „Северняче“ – град Лом.
В категорията „Автентична носия“ златният медал бе присъден на НЧ „Виделина-1897“, село Деков (община Белене), а в категорията „Обичаи“ първото място спечели НЧ „Развитие – 1904“, град Търговище.

Оставете първия коментар към "Рибарица събра българския фолклор от цялата страна"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*