Разград се потопи в екзотиката на тридневната фестивална фиеста

Представени бяха лечебни и функционални кисели млека, както и домашни закваски

За 16-а поредна година Разград се потопи в тридневната пъстра фиеста, наречена Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти. Буйни и знойни ритми, лирични трели и кръшни фолклорни изпълнения завладяха града и донесоха много настроение и романтични емоции.
Първото събитие бе откриването на фотоизложба в Художествената галерия на тема „Панаирът и Фестивалът (2016) през фотообектива на Антон Анастасов“. Сред гостите бе официалната делегация от немския град – побратим на Разград Витенберг, общинското, областното ръководство и народният представител Десислава Атанасова. Те присъстваха и на презентацията на функционалното кисело мляко с натурални съставки: краве мляко, закваска, пчелен мед, сусам и ядки – научна разработка от Разградския филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“, представена от доц. Станка Дамянова.
Официалното откриване на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти бе в понеделник вечерта на площад „Момина чешма“. Първи на сцената излязоха група „Вакали“, а след тях кметът на Разград д-р Валентин Василев откри културното събитие, приветствайки гостите и пожелавайки честит празник на всички присъстващи.

Танцови състави от Индия, Еквадор, Гърция и Украйна участваха в концертната програма на тридневния празник. 92-ма занаятчии представиха своята продукция, а в 9 шатри се продаваше мляко и млечни продукти от капанските села в община Разград. Представени бяха занаятите: дърворезба, грънчарство, тъкачество, плетачество, кожарство, кошничарство, отливане на свещи, изработване на народни носии, керамика, бижутерия, декупаж и рисуване на керемиди и др. Тук можеха да се видят и уникалните творби и старинните техники на изработка на майсторките занаятчийки Николинка Ангелова и Цвети Терзиева. „Магазинче за надежда” също имаше своя шатрата и предлагаше стоките си с благотворителна кауза. По традиция щандът на БЧК също бе с благотворителна цел.
На специален щанд се рекламираше лечебното кисело мляко на д-р Мермерски. В сряда в РБ „ Проф. Боян Пенев“ имаше презентация на „Съвременната енциклопедия на пробиотиците и пробиотичните храни“, автор на която е д-р Йонко Мермерски. Присъстващите се запознаха с иновативен продукт – кисело мляко със седем пробиотика и един пребиотик. Презентацията бе с дегустация, всеки посетител получи кофичка от здравословното мляко. Филиалът на Русенския университет също имаше шатра, в която всеки можеше да си купи, както от академичното кисело мляко, така и два вида бисквити – сладки и солени. Те са научна разработка с биологично активни вещества, намаляващи риска от кардиологични заболявания и регулиращи нивото на холестерола.
В Етнографски музей се проведе детска работилница „Първи стъпки в занаята“. Много емоции предизвика и конкурсът за домашно приготвено кисело мляко, традиционни ястия и десерти с мляко. Гостите станаха свидетели и на автентични ритуали от обредно-празничната традиция на Лудогорието. Пред Общинския културен център се състоя забавното състезание „Да правим таратор, а не терор!“, в което участваха отбори от гостуващите танцови състави. В ХГ „Проф. Илия Петров“ се проведе конкурсът за детска рисунка „Фестивал на млякото и традициите“. В последната вечер се състоя и конкурсът за крал и кралица на Панаира и Фестивала.
След това танцовите състави дефилираха от пл. „Независимост“ до пл. „Момина чешма“, а след финалния концерт панаирът ще завърши с илюминации.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Разград се потопи в екзотиката на тридневната фестивална фиеста"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*