Националният военен университет изпрати „Випуск – 2017 „Васил Левски” с тържествен ритуал

Първото военно училище след Освобождението
за 139-и път дипломира офицери, а Професионалният
сержантски колеж за 9-и път присвоява звание „младши сержант“

На 27 юли 2017 г. от 10.30 часа пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” се проведе ритуалът по присвояване на първо офицерско звание на курсантите на НВУ „Васил Левски“ и сержантско звание на кадетите от Професионалния сержантски колеж.
Випускът се нарича „Випуск – 2017 „Васил Левски”. За новопроизведените офицери той е 139-и по ред от създаването на Първото военно училище непосредствено след Освобождението на България и е девети за Професионалния сержантски колеж.
През настоящата учебна година завършват 53 курсанти от НВУ „Васил Левски”, обучавани по 11 военни специализации. Присвоява им се първо офицерско звание „лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.
Първенец на Випуск – 2017 „Васил Левски” със специализация „Сигнално разузнаване и електронна война” е лейтенант Борислав Тодоров от Русе. Той завършва курса на обучението със среден успех Отличен 5.81 и Отличен 6.00 от държавните изпити.
Първенец на Факултет „Общовойскови” е лейтенант Пламена Гранджан със специализация „Сигнално разузнаване и електронна война”; на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” в Шумен е лейтенант Стефан Димитров със специализация „Артилерия”, на Факултет „Авиационен” е лейтенант Николай Бойчев със специализация „Летец-пилот”.
Разпределението на випускниците в поделенията на Българската армия е извършено според класиране по специално разработена методика. 48 кадети са випускниците от деветия випуск на Професионалния сержантски колеж, които ще получат свидетелства и ще им бъде присвоено първо сержантско звание „младши сержант”.
Кадетите са обучавани в секция „Сухопътни войски” във Велико Търново по 3 специалности и по 3 специалности в секция „Военновъздушни сили” в Долна Митрополия.
Обучението на кадетите от Сержантския колеж се провежда със срок 1 година, като те получават четвърта степен на професионална квалификация в направление „Военно дело и отбрана”.
Първенец на випуска на Професионалния сержантски колеж е младши сержант Стайко Желев от военно формирование 26940 в Стара Загора. 7 са випускниците-лейтенанти, които завършват с успех Отличен – над 5.50, от целия курс на обучение и Отличен 6.00 от държавните изпити. На тях началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов връчи грамоти Cum laude.
Първенците ще получат награди от министъра на отбраната и от началника на отбраната.
„Интернешънъл асет банк” АД ежегодно връчва парична награда в размер на 500 лв. на първенеца на випуска.
Сдружение „Поглед към вековете” ще подари на всички лейтенанти книгата на издателство „Захари Стоянов” „Народе??? Писма. Личен бележник на Васил Левски” с посланието да пазят винаги в сърцето си спомена за Националния военен университет „Васил Левски” и старопрестолния град Велико Търново!
майор Иванка ГЕОРГИЕВА

Оставете първия коментар към "Националният военен университет изпрати „Випуск – 2017 „Васил Левски” с тържествен ритуал"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*