Национално изложение на производителите на малини в Лозница

Ще се проведе и конкурс за най-атрактивно и вкусно приготвено изделие от ягодоплодни култури

Национално Изложение на малинопроизводителите и ягодоплодните култури ще бъде открито на 28 юли в Лозница. Събитието е известно още като Фестивал на малината и ще продължи два дни, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите.
Според предварителната програма, от 11.30 ч. ще се състои тържествено откриване на изложението от министъра на земеделието и храните. Ще присъства и екип от МЗХГ, ДФЗ, Областни и Общински служби Земеделие, народни представители и други официални гости. Приветствие към участниците и гостите ще отправи кметът на Лозница Айхан Хашимов. Председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков също ще поздрави присъстващите.
След това официалните гости ще разглеждат щандовете на изложението. От 13 ч. е предвидено посещение на нови малинови насаждения, малиново експериментално демонстрационно насаждение и малинов участък за опити. Там ще се проведе и демонстрация с малинокомбайни различни типове и марки.
От 14 ч. гостите ще посетят предприятие за преработка и разфасовка на пчелен мед от малини и на предприятие за замразяване и преработка на пресни малини в Лозница.
На пресконференция с министъра на МЗХГ и официалните лица ще бъде коментирано състоянието на бранша малинопроизводство и ягодоплодните култури в страната и региона за 2016 – 2017 г. , проблеми и перспективи. Ще бъде разяснена и политиката на МЗХГ спрямо бранша „Плодове и зеленчуци” и в частност малини и ягодоплодни култури, възможности и направления за подпомагане със средства по европейски и национални програми.
От 14.45 ч. ще се състои дегустация от официалните гости на различни сортове малини и ягодполодни от цялата страна в най-голямата специализирана фирма за преработка на малини ХБДМ. След това ще бъдат наградени победителите в конкурса за най- атрактивно и вкусно приготвено изделие от ягодоплодни култури.
На 29 юли, събота ще се проведе визуална мултимедийна и практическа демонстрация на технически и научни постижения в областта на малинопроизводството на откритите и закрити площи. Ще има видео презентации на водещи фирми в областта на капковото напояване, специализирана земеделска техника и нови технологии в разсадопроизводството. Соларни технологии и практическото им приложение. Ще бъдат презентирани и закрити и открити площи от представители на фирми за: биопрепарати за превенция и борба с Дрозофила сузуки; поливна техника; системи против градушки и слънчев пригор; специализирана земеделска техника; комбайни за бране на малини и ягодоплодни – различни модификации и модели; интегрирани системи за РЗ и торене на ягодоплодните; внедряване на стандартите за безопасност на полетата Глобал-габ; информационни носители за повишаване на добива и борба с болести и неприятели ГРАНДЕР; соларни системи и приложения.
Гостите на Фестивала ще могат вкусят традиционни домашно приготвени ястия – сладка, мармалади и прясно приготвени натурални сокове и пуншове от ягодоплодни, съпроводени от фолклорна програма.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Национално изложение на производителите на малини в Лозница"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*