На раздумка, песен и почивка в горещниците

Фестивалът „На раздумка, песен и почивка в горещниците“ се проведе на 15 юли в село Средище. Организатори са читалището и училището в селото. Участваха колективи от Силистренско и Добричко.
Тази година проявата е с курбан за починалите млади хора от село Средище. Курбанът бе приготвен на чист огън, като символиката е да изгори лошото. Беше представен „На дернек (седянка) в Средище както и устойчиви народни лечебни практики, сред които леене на куршум, прекарване на вода през резе (водата се излива през илика на резето с две чаши), баене, кундене (претъркаляне). Беше представено и лекуване на брадавици с червен конец, като се правят девет възела на червения конец и се нарича над брадавиците. Показаха и отливка на куршум. На седянката представиха и ръкоделия от едно време – бод зад игла, пинктиране (рисунка контур, който се използва за шиене), някога в селото е имало майстор, който подготвял със специална машинка ръкоделието. Имаше плетене на една кука, шиене върху чувал, нашиване на вафлени пешкири, с които са украсявали огледалата. Гостите имаха възможността да се насладят на изпълненията на различни фолклорни състави.
На 3 и 4 юли във Велико Търново центърът за етнически диалог и толерантност „Амалипе“ съвместно с Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и Фондация „Тръст за социална алтернатива“ организираха поредната V Национална научно-практическа конференция „Интеркултурното образование като средство за намаляване отпадането на ромските деца от училище“. Своите добри практики представиха и учители от основното училище „Цанко Церковски“ в Средище. Директорът на училището Милена Михайлова получи плакет за дългогодишно партньорство с центъра „Амалипе“. Училището работи с центъра от 2003 година и е избрано за базово. Продължава да работи по програмата за намаляване на отпадането на ромските деца, но проектът е „Всеки ученик може да бъде отличник“. Докладът на помощник-директора Румяна Стефанова е с тема: „Ако искайте, вярвайте – да победиш страха и болката, устойчиви лечебни практики у българи, роми, турци и татари в селата Средище, Посев, Давидово и Поп Русаново“. „Антибулинг“ (против агресията) тренинг на учители и ученици представи Николай Любенов.
Пеню ПЕНЕВ

Оставете първия коментар към "На раздумка, песен и почивка в горещниците"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*