Проф. Милко Палангурски: Без хора като Драсов нямаше да има свобода

Постерна фотодокументална изложба за Драсов представиха в Силистра

„Без хора като Иван Драсов – един от сподвижниците на Левски – нямаше да има свобода“, смята проф. Милко Палангурски от Великотърновския университет, който представи в Силистра постерна фотодокументална изложба за Драсов от Регионалния исторически музей в Ловеч.
Проф. Палангурски даде такава оценка за Драсов в отговор на въпрос дали не са опит за пренаписване на историята прояви, в които на преден план се поставят не толкова афиширани досега дейци на българското национално освободително движение. Професорът смята, че няма опит за пренаписване на историята, а поставяне на място на тази плеяда от хора, на която дължим всичко. „Без този набор от хора, които имат и революционно минало, ние нямаше да имаме държавност – този елит го подценяваме и концентрираме цялата си гледна точка в няколко големи образа“, заяви професорът.
Според него Драсов е част от армия от политици и готови да умрат хора, които можеш да мобилизираш всеки момент. „Ако тази армия я няма – 14 – 15 хиляди души по моя преценка, които са били постоянно в някакво движение във възрожденското общество, нямаше да има свобода. Не случайно дори международните наблюдатели твърдят, че българите могат да разчитат на едни 14 – 15 хиляди души по време на Освободителната война и да бъдат въоръжени“, заяви проф. Палангурски.
В експозицията се проследяват моменти от живота на Иван Драсов и след Освобождението.
Пеню ПЕНЕВ

Оставете първия коментар към "Проф. Милко Палангурски: Без хора като Драсов нямаше да има свобода"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*