Проект „Исторически парк“ – мост между минало и настояще

Първият, уникален по рода си атракцион с историческа тематика на Балканския полуостров и най-големият от този вид в рамките на Европа

На 11 юли 2017 г. в землището на с. Неофит Рилски, община Ветрино беше направена официалната първа копка на Проект „Исторически парк“. Инициаторите на проекта Ивелин Михайлов и доц. Николай Нинов, заедно с областния управител на Варна Стоян Пасев, с кмета на община Ветрино Димитър Димитров и с енорийския свещеник от селото йеромонах Никифор, който благослови начинанието, поставиха началото на строежа на първия, уникален по рода си атракцион с историческа тематика на Балканския полуостров и най-големия от този вид в рамките на Европа.
Проектът е замислен като мащабен комплекс, предлагащ своеобразно пътуване назад във времето – от няколко хиляди години преди новата ера до средните векове – през епохите на: неолита, халколита, траки, Рим, прабългари и славяни, Първо българско царство и Второ българско царство. Археологическите проучвания разкриват огромното богатство на древните култури по нашите земи. Това наследство, което отразява хилядолетната човешка еволюция, връща на страната ни заслужена роля в световната история.
Целият комплекс трябва да бъде завършен за пет години – от 2017 до 2022, като през всяка от тях се открива по един етап. Площта, която ще заема, е 130 декара земя – една част закупена, а друга наета с право на строеж. Инвестициите по проекта възлизат на обща стойност около 50 милиона евро. Основната част от средствата се набират от български инвеститори и фирми. Чуждите капиталовложения към настоящия момент са свързани с участието на два от най-големите китайски инвестиционни фондове, които, впечатлени от българската природа и история, са изявили готовността си възможно най-бързо да финализират преговорите, които ще доведат до последващата му реализация.
Атракцията ще показва историята по българските земи от 7000 г. пp.Хp. до падането на страната ни под османско владичество през 1396 г. Ще бъде възстановено селището, в което е намерено най-старото злато в света от Варненския халколитен некропол отпреди 8000 години. Ще бъде показано и най-старото каменно укрепено селище в Европа, открито край Провадия, което е на около 4000 години. Посетителите ще могат да видят и копие на амфитеатъра в Пловдив.
В комплекса ще има седем къщи, като три от тях ще бъдат наколни. Ще бъде изграден дворец от времето на Севт III, който ще представя тракийската епоха. Ще бъде пресъздадена и тракийска култова сграда Хepooн. Създаването й ще бъде взаимствано от откритата тракийска сграда, разположена под могилен насип в местността Пaлeoкacтpo в некропола на римския град Анхиало, на няколко километра от Поморие.
В парка ще има изградени и две гробници – Свeщapcкa и Пoмopийcкa. Около тях ще бъдат разположени 20 тракийски божества, сред които богинята майка Кибела, седнала на дървен трон. В историческия атракцион посетителите ще могат да си смелят брашно, като хората от праисторическата епоха, да изсекат собствена монета в тракийски дворец и дори да видят как се е варяло мастилото в Първото българско царство.

Етапите на проекта са обособени по следния начин:

Първи етап – праистория и зона за отдих
Реализацията на този етап предвижда да бъдат изградени следните зони и обекти:
паркинг; вход/крепост „Баба Вида“; древно селище (неолитни и халколитни жилища); тракийска епоха; епоха „Прабългари“; епоха „Славяни“; кафене; детски кът; зона за интерактивни игри; езеро.
При посещение, туристите ще влизат през основния вход на парка, където на всеки ще се предлага възможността за участие в томболи с различен награден фонд (сувенири, рекламни материали и/или безплатни атракции).
След входа те ще се отправят на историческа обиколка в древността пеша или с атракционното влакче. Ще могат да разгледат в детайли зоните от този етап, да се разходят и отдъхнат край езерото, да се включат в различни интерактивни атракции и забавни игри, както и да се подкрепят с храна и напитки в едно от двете кафенета.
Втори етап – „Първо българско царство“
През този етап ще бъде изграден прабългарски аул, и укрепления, като за модел ще бъдат използвани исторически възстановки и разкопки на Велики Преслав.
Трети етап – „Второ българско царство“
Към вече изградената част за посетители ще бъде отворена зона „Второ българско царство“. за образец ще бъде използван Царевец. Ще има изградени част от крепостна стена с кула й бойници, административна сграда, владетелски дворец.
Четвърти етап – кино и ресторант
Към вече изградената част за посетители ще бъдат отворени модерен 4D кино салон и изискан ресторант с традиционна и тематична кухня. Така историческият парк(ИП) вече ще отговаря в максимална степен на всички очаквания за модерен и пълноценен атракционен комплекс с пълен набор от висококачествени услуги и ще предлага целогодишни възможности за организиране и провеждане на културно-масови събития, обществени прояви и частни партита и др.
Пети етап – Рим
Официалното откриване на пети етап се очаква да е в началото на активния сезон през 2022 г.Той е разделен на 4 подобекта, обединяващи агора (открит площад), сграда на театър, открит театър и римска вила. Стенописите и мозайките, както и архитектурата, които ще бъдат пресъздадени в етап Рим, ще бъдат взаимствани в голяма степен от трагичния със своята участ, но съхранил се прекрасно античен град Помпей.

Лоялни програми
На всички български посетители през първия етап, чиито официален старт ще бъде даден в края на лято на 2018 г., ще се издава клубна „Златна карта“, която ще предоставя промоционални условия за следващи посещения. Картата ще бъде поименна и ще позволява възползването от промопакетите единствено на нейния притежател. Смисълът от това мероприятие е да стимулира връщане на тези гости в ИП на следващите етапи от неговото изграждане, когато цените за посещение ще бъдат нови, по-високи. Притежателят на съответната карта ще запазва правото си да ползва ценовите условия за вход от периода на неговото първоначално посещение.
Изпълнителният директор на Проект „Исторически парк“ Ивелин Михайлов сподели, че се предвижда и създаването на сезонни карти за жителите и гостите на град Варна, с които те ще могат да посещават по всяко време атракциона и провежданите на територията му исторически възстановки, фолклорни фестивали, различни мероприятия, летни лагери и творчески работилници, по време на които децата им ще могат да усвояват характерни български умения и занаяти, да яздят кон, да стрелят с лък, да творят и в същото време да получават полезни знания от различни области на историята, географията, археологията и др.

Проект „Исторически парк“ освен в качеството си на атракцион, който представя историята по един по-достъпен и близък за посетителите начин, като им дава възможност да станат част от нея посредством включването си в различни мероприятия, в същото време има за цел да предизвика интерес към българските туристически обекти с историческа насоченост и да привлече към тях нови посетители. Защото, когато един чуждестранен турист посети „Исторически парк“ и види пресъздадените тракийски гробници, сгради на Царевец или укрепления на крепостта „Баба Вида“, на него ще му стане интересно и той ще отиде на място да ги види. Българската история и археологически обекти са един огромен извор на сведения и знания за живота на хората през Праисторията, Античността и Средновековието по тукашните земи, но за съжаление твърде слабо рекламирани. С помощта на обект „Исторически парк“ ще се развият онези канали с популяризиране на българската история, природа и дадености, и ще се привлекат още повече туристи от т.нар. „постоянен тип“. Хора, които идват с мисълта да се върнат отново, да посетят нови места и да разгледат България, а не да прекарват времето си в затворени хотелски комплекси.
В това отношение проект „Исторически парк“ се явява един своеобразен мост между минало и настояще, атракцион, предлагащ не само по-специфични редки забавления за своите посетители, но и здрава основа, на която ще се надгради и разшири интересът към българската история, традиции и култура.
Мирослав ПЕТРОВ

Оставете първия коментар към "Проект „Исторически парк“ – мост между минало и настояще"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*