Панаирът на киселото мляко – здраве за разградчани

Гостите ще станат свидетели на автентични ритуали от обредно-празничната традиция на Лудогорието
На пресконференция с медии на 13 юли експерти от Община Разград представиха програмите за две културни събития, които ще се проведат през месеца. Виолета Антонова съобщи, че „Панаирът на киселото мляко и Фестивалът на народните традиции и художествени занаяти“ ще се проведе от 24 до 26 юли. Първото събитие в понеделник ще е в ХГ „Проф. Илия Петров“, където ръководството на Община Разград ще се срещне с членовете на чуждестранните делегации, гости на събитието. Към този момент потвърждение има от градовете побратимени на Разград -Витенберг, Германия, Одунпазъръ – Турция и Слобозия-Румъния.
Гостите ще могат да видя и презентация на функционално кисело мляко с натурални съставки – краве мляко, закваска, пчелен мед, сусам и ядки – научно разработени от Филиал на Русенски университет „Ангел Кънчев“ в Разград.
Официалното откриване на събитието ще бъде на площад „Момина чешма“ в 20:30 ч. с концерт – „Вечер на Индия“.
В 10 ч. на 25 юли в Етнографски музей ще се проведе детска работилница „Първи стъпки в занаята“. В 11 ч. на същото място ще започне конкурсът за домашно приготвено кисело мляко, традиционни ястия и десерти с мляко. Гостите ще станат свидетели и на автентични ритуали от обредно-празничната традиция на Лудогорието. От 17:30 ч. на пл. „Независимост“ пред Общински културен център е забавното състезание „Да правим таратор, а не терор!“, в което участват отбори от гостуващите танцови състави. Втората открита сцена ще бъде от 20:30 ч. на пл. „Момина чешма“ с концерт на групи от Еквадор и Гърция.
На 26 юли в 10 ч. в ХГ „Проф. Илия Петров“ ще се проведе конкурсът за детска рисунка „Фестивал на млякото и традициите“. В 12 ч. в РБ „Проф. Боян Пенев“ ще бъде представена „Съвременната енциклопедия на пробиотиците и пробиотичните храни“, автор на която е д-р Йонко Мермерски.
В 17:30 ч. на пл. „Независимост“ пред Общински културен център ще е концертът на млади изпълнители от гр. НижнийТагил, Русия – лауреати на конкурси. В 18:30 ч. отново на същия площад ще започне конкурсът за Крал и Кралица на Панаира и Фестивала. В 20 ч. ще стартира дефиле на танцовите състави от пл. „Независимост“ до пл. „Момина чешма“.
Финалният концерт е в 20:30 ч. на пл. „Момина чешма“, където състави от Украйна ще представя програма. Панаирът ще завърши с илюминации.
Общо 92 занаятчии ще представят своята продукция – бижутерия, грънчарство, дърворезба, кожа, текстил, ножове, ковано желязо и др. общо в 17 категории, а в 9 шатри ще се представят млечни изделия от селата Гецово, Дряновец, Балкански, Осенец и Побит камък.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Панаирът на киселото мляко – здраве за разградчани"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*