Жители на три села повикаха на помощ омбудсмана заради закриването на школото

На среща в Тодорово Мая Манолова обеща да съдейства училището да не бъде затворено

„Като гражданин и като омбудсман аз съм категорично против закриването на Основно училище „Васил Левски“ в село Тодорово“. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова по време на срещата си с над 500 жители на селото в местното читалище „Наука“. Тя е била сезирана с жалба, подписана от 570 души от три села – Тодорово, Печеница и Делчово, които са се обърнали към нея с молба да се застъпи пред институциите училището да не бъде закрито. Решението за затварянето на школото е на Общинския съвет на Исперих от 26 май т.г., като освен ОУ „Васил Левски“ е предвидено да бъдат затворени и още 7 детски градини в района.
На срещата на омбудсмана с местните хора присъстваха и областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, кметът на с. Тодорово Рейхан Шериф и общински съветници от Исперих.

Манолова припомни, че от началото на юли правителството прие междуинституционален механизъм за обхват и за задържане на децата и учениците в образователната система. Според правителствената политика, всички отговорни по темата институции, имат пряк ангажимент да съдействат, затова децата на България да посещават редовно училище и детска градина.
Според Манолова решението за закриване на училището е в остър конфликт с правителствената програма в областта на образованието, защото вместо да се подкрепя и развива едно наистина добро българскo училище – резултатите от външното оценяване го доказват, те са по-високи от средните за Разградска област, се тръгва по най-бюрократичния и бездушен път, маскиран като „оптимизация“, а именно – затварянето му.
Общественият защитник посочи още, че е разговаряла с министъра на образованието Красимир Вълчев и с председателя на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова, които са се съгласили, че закриването на жизнеспособни училища по никакъв начин не е сред мерките, начертани от правителството, които трябва да бъдат следвани от всички институции в България
„Става дума за училище със 70 деца към настоящия момент, които от тази учебна година ще останат 59, след като една част от тях от септември ще бъдат VIII клас, т.е. ще преминат към следващата образователна степен, обобщи Манолова. – Лично се убедих, децата никога не лъжат или не скриват истината. Те ми казаха, че VI клас са 14 деца, в VII са 11 и в IV също са 11. Т.е., това са едни паралелки, които не са от по 3 – 4 деца.“ Омбудсманът се ангажира да убеди Общинския съвет на Исперих да преосмисли взетото решение и да отмени заповедта за закриване на ОУ „Васил Левски“ в с. Тодорово, така както вече й е обещал да направи и министърът на образованието Красимир Вълчев. В момента се изработва механизъм за подпомагане на защитени училища – отдалечени и които обучават деца в риск. Училището в Тодорово ще подлежи на подобно подпомагане с близо 50 000 лв.
„Коскоджамити омбудсман сте дошла на крака при нас, вярваме, че с ваша помощ ще си запазим училището, защото иначе селото ни ще умре“, обърна се към Манолова един от жителите на Тодорово.
Областният управител Гюнай Хюсмен обясни на хората, че в правомощията му е да отмени подобно решение само ако то не е законосъобразно, а случаят не е такъв. Неговата позиция е, че училища в селата не трябва да бъдат закривани, защото това води до обезлюдяване на населените места. Той обаче апелира местните също да имат ангажимент към училището, да го подкрепят.
След срещата в Тодорово Мая Манолова и областният управител Гюнай Хюсмен разговаряха и със заместник-кмета на Исперих Айджан Бейтула и с председателя на Общинския съвет – Исперих Даниел Димитров.
Паралелно с посещението на омбудсмана в с. Тодорово се проведе и изнесена приемна от институцията в гр. Исперих, в която екипът на Манолова прие повече от 60 човека. Хората се жалваха предимно от частните съдебни изпълнители и монополите. Омбудсманът ги увери, че законът, който би ограничил правомощията на ЧСИ, е разгледан на първо четене в парламента и се очаква до края на септември да влезе в сила.
Мариета КИТАНОВА

Оставете първия коментар към "Жители на три села повикаха на помощ омбудсмана заради закриването на школото"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*