Международна лятна академия „Алегра“ гостува в Русе

На 14 юли в Доходно здание се проведе пресконференция по повод Международната лятна академия ISA Allegra 2017, чийто домакин ще бъде Русе за четвърти пореден път. На нея присъстваха началникът на отдел „Култура“ в Община Русе Ива Чавдарова, Петър Найденов, соло челистът на Виенската държавна опера и на Виенската филхармония Петер Сомодари и клавирното дуо Любен и Аглика Генови.
„Като русенец, с гордост мога да заявя, че Академията, превърнала се в традиция е един успешен модел в културния туризъм на града“, заяви Найденов. Тази година тя се провежда от 13 до 24 юли, давайки възможност на млади музиканти да черпят нови идеи и вдъхновение, да се срещат с опитни известни професионалисти и колеги – музиканти и да натрупат собствен опит като диригенти, солисти или партньори в камерен ансамбъл.
В предвидените шест майсторски класа: виолончело, пиано и клавирни дуа, цигулка, кларинет, класическа китара и хорово дирижиране ще се обучават 61 млади музиканта от 19 държави, 20 от които са участници от България. За първи път в „Алегра“ ще се обучават музиканти от Чехия, Унгария, Естония и Холандия. Всички те ще имат изключителната възможност да придобият ценен опит и да усъвършенстват уменията си под вещото ръководство на изтъкнати имена от световна величина. Сред лекторите са познатите от миналогодишното издание проф. Андреас фон Вангенхайм (китара), клавирното дуо Генова и Димитров и кларинетистът проф. Фабио Ди Казола. В преподавателския екип ще се присъединят още проф. Себастиан Хаман – цигулка, Петер Сомодари – виолончело, проф. Маркус Утц и проф. Дени Руже – хорово дирижиране.
Лятна академия „Алегра“ ще даде шанса на публиката да се наслади на 8 концерта. Освен традиционните заключителни концерти на отделните 6 майсторски класа, които ще са с вход свободен и ще се провеждат ежедневно от 19 юли, в програмата са предвидени и още 3 изключително атрактивни концерта, на които като солисти на русенска сцена ще излязат самите преподаватели в академията, както и именити гост-музиканти.
На 17 юли от 19:30 ч., в зала „Европа“, рецитал ще изнесат пианистите Аглика Генова и Любен Димитров. Известното клавирно дуо ще представи своя прочит на произведения от Шуман, Дебюси и Барбър. На 18 юли, от 19:30 ч., в зала „Европа“, ще се състои Камерен концерт на преподавателите: Екатерина Фролова – цигулка (Виенска филхармония), Арата Юми – цигулка, лауреат на конкурса Виенявски, Румяна Найденова – виола (Опера Цюрих), Петер Сомодари – виолончело (соло челист на Виенска филхармония), Фабио Ди Казола – кларинет (Висше училище по изкуствата Цюрих) и Петър Найденов – контрабас (Люцернски симфоничен оркестър). Те ще изпълнят квинтети от Карл Мария фон Вебер и Антонин Дворжак.
На 19 юли, когато започват заключителните концерти на майсторските класове, ще се състои и рецитал на китариста Андреас фон Вангенхайм – от 19:30 ч. в зала „Европа“. Той ще плени публиката с майсторските си изпълнения на произведения от Бах, Хайдн, Сор, Мориконе, както и със свои композиции.

Оставете първия коментар към "Международна лятна академия „Алегра“ гостува в Русе"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*