Георги и Ива поканиха 5000 сватбари на поляна в Арбанаси

Младоженците Георги Георгиев и Ива Янкова сключиха граждански брак на поляните край село Арбанаси пред около 5000 гости. Със сватбата си двамата млади кандидатстват официално за вписване в Книгата на рекордите на Гинес. Сватбарите бяха посрещнати и настанени на месали, дълги по 150 м всеки, и нагостени с боб по хайдушки, сирене и вино. Бобът бе дело на шеф Виктор Ангелов, който от ранни зори, въоръжен с огромна лъжица, бъркаше манджата в огромен тиган. За приготвянето на огромното количество храна бяха необходими месото от едно теле, 400 кг боб, 300 кг лук и зеленчуци. На празника присъстваха всички желаещи, без ограничение, като единственото поставено условие пред гостите беше да са облечени в български народни носии. Преди ритуала младоженецът сподели, че на самия него и на бъдещата му съпруга са били необходими две години, за да успеят да си набавят сватбените носии. Накрая се наложило мъжката носия да бъде шита специално, тъй като автентична не могли да открият.
Преди сключването на гражданския брак, двамата млади представиха моменти от любовта на двама млади българи по време на Възраждането. Бяха показани първата среща на селската чешма, припламването на любовните трепети, открадването на китката, сватовничеството, малкия и големия годеж, ритуалното замесване на сватбените пити, момината и момковата вечери, ладуването на момите и украсяването на кумовото дръвче.
Третият ден започна със сплитането на момината коса и бръсненето на младоженеца, а след това се състоя същинската церемония: сключването на гражданския брак и венчавката. Църковният ритуал бе извършен от отец Иван от Нови хан. До него бяха допуснати само най-близките роднини. Бракът сключи кметът на Велико Търново Даниел Панов.
След церемонията новото семейство Георги и Ива не скриха вълнението си. „Сега продължавам да се чувствам българин, при това повече от всякога. Двамата поемаме по тежкия и сладък път на семейния живот. Искам да имаме дечица, момченца и момиченца, които да възпитаваме като културни, знаещи, можещи и уверени в себе си хора, които обичат България”, пожела си Георги. „Децата да са щастливи и да растат свободни. А ние ще се постараем да ги възпитаме в онези ценности,в които са ни възпитали нашите родители”, допълни Ива.
Иван ГЕОРГИЕВ

Оставете първия коментар към "Георги и Ива поканиха 5000 сватбари на поляна в Арбанаси"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*