Велико Търново стана фестивална столица

Хороводци, дервиши и летящи грузинци показват буря от огнени страсти пред великотърновци
С голямо дефиле по главната улица на Велико Търново „Васил Левски” и тричасов концерт на сцената на летния театър в града беше открит юбилейният ХХ Международен фолклорен фестивал. Над 2000 великотърновци и гости на града бурно аплодираха изпълнителите от Перу, Египет, остров Мавриций, Аржентина, Колумбия, Грузия, Сърбия, Чили и България. До 29 юли включително, всяка вечер те ще представят в старопрестолния град характерните особености на културата, традициите, обичаите, обредите и ритуалите във всяка една от деветте държави. Фестивалът беше открит от кмета на В. Търново Даниел Панов, зам. министъра на туризма Ирена Георгиева и от организатора Емил Павлов, президента на CIOFF – България.
Даниел Панов приветства всички участници и гости на фестивала и подчерта, че вече две десетилетия голямото събитие е неизменна, утвърдена и знакова част от културния календар на старопрестолния град. „Във Велико Търново си дават среща хора, култури, традиции и обичаи от всички континенти и много различни точки по света. Благодаря на българските ансамбли, че дават на всички нас пример колко важно е съхранението на българщината. Нашите песни, танци, обреди, обичаи, кулинария, облекло, традиции са нашата българска идентичност и нематериалното културно наследство, с което се гордеем пред целия свят”, каза на откриването кметът Даниел Панов.
Всяка от вечерите до 29 юли ще е карнавална за жителите и гостите на старата столица. Концертите са със свободен вход. Песни, танци, акробатика, карнавално настроение и много изненади очакват великотърновци. За първи път на сцена ще бъде показана частица от изгубения свят на инките, като атракцията е част от репертоара на състава от Перу. Групата от Колумбия пристига в старопрестолния град директно от втория най-голям карнавал в Латинска Америка, провеждащ се в Баранкиля. България е представена от фолклорните формации и ансамбли „Искра“, „Търновче“, „Жар“, „Сидер Войвода“ и др. Организатори на фестивала са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства) в България. Съпътстващи събития са конкурсът за красота и артистичност „Мис Фестивал“, традиционните вечери на нациите и художествен пленер.
Иван ГЕОРГИЕВ

Оставете първия коментар към "Велико Търново стана фестивална столица"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*