Американизацията, или краят на българската култура

Бойко Борисов и Нанси Шилър

Заля ни задокеанската лесно смилаема масовка, откровеният кич, вместо стойностното изкуство
(Продължение)Американизацията, или краят на българската култура, първа част

Алън Дълес

И тук логично идва въпросът: имаме ли национална културна доктрина и политика? Имаме ли поне един истински закон за българската култура и за българския език?
За 26-те пропилени „демократични” години направи ли се нещо от правителства и парламенти , за да се защити и подкрепи българската култура, българското изкуство и духовност, с които доскоро се гордеехме? Или се прави точно обратното : бавно и мъчително унищожение, чрез псевдореформи като тази на ГЕРБ с абсурдните делегирани бюджети. За култура у нас се отделят жалките 0,5% от бюджета, докато във Франция или Финландия процентите са 11 пъти повече!, а в бедна и купонна Куба се отделят 7,5! У нас масово се закриват театри, музеи, галерии, библиотеки, национални и международни фестивали. По волята на бившия премиер Иван Костов в закрита сцена се превърна дори театърът, носещ името на Йордан Йовков в столицата на Добруджа, Добрич. В същото време бяха превърнати в открити сцени (т.е. почти закрити драматичните театри на старопрестолния Търново, в Кюстендил, Добрич, Търговище, Монтана , Смолян, Силистра! След време правителството на БСП ги възстанови, но съкращаването им нанесе сериозни удари. При това правителството отделя големи суми за издръжката на турските театри (сега формално „отдели” към българските) в Разград и Кърджали, които представят кючеци и маанета! И някои, купени от ДПС, министерски чиновници решиха, че трябва да се наруши Закона за българските читалища, за да продължат да се множат турските културни центрове из Южна и Североизточна България за радост на Доган, Местан и турските ислямисти и терористи! Но това е друга много тревожна тема, изискваща поне един обществен дебат…Настоящият ни премиер, за когото българската култура и духовност са „последна грижа”, (той не е стъпвал в Операта или на симфоничен концерт), въпреки несъгласието на българската интелигенция, я повери необмислено и задълго в ръцете на меко казано неподходящ човек, който при това не е и българин, но се гордее, че бил…мултак! Нова дума в нашия език, която лесно може да се римува, нали?!

Ноам Чомски

Американизацията е безспорно срамен факт в най- новата българска културна история. Но също така срамен и обиден факт е за всички нас и пълзящата, изключително агресивната турцизация. Тя вече настъпва и пуска метастазите си из страната. Предполагам, че в скоро време ще се закрият още български сцени и на тяхно място ще се открият нови турски читалища или културни центрове, турски училища и турски сцени за кючеци и маанета. Ето: страната се осея с джамии, които ни стряскат с грозния си вой дори в центъра на столицата ни, а управляващите ни просто си затварят очите и ушите.
От известно време у нас, освен печално известната „Отворено общество” на Сорос, вилнее и една фондация на ЦРУ„Америка за България”, която купува срещу грантове за милиони продажни българи, сред тях, уви!, и от интелигенцията, както и отделни организации и институти, с цел да засили американското присъствие в България и по този начин САЩ да разсипе страната ни подобно на бивша Югославия и Украйна. Дано нашите управници да се замислят и да направят нещо за спасението на страната ни. Да прогонят и Сорос, който от двайсет години присъства у нас и вреди на България. В редица европейски страници той е вече нежелан, прекратена е вредителската му дейност, чиято основна цел е съсипването на националната идентичност и култура, на християнската религия и духовност.
Без съмнение, новият ХХI век е век на аудиовизията и информатиката. И ако родните ни електронни медии, продължават да се американизират и естрадизират с тези ускорени темпове, мисля, пораженията върху българската духовност ще бъдат фатални и необратими.

Нанси Шилър

А Стефан Цвайг написа още: „Америка е една гигантска грешка в човешката история. Дано тази „империя на злото” да се укроти и да отслабне, защото нито Европа, нито България се нуждаят от нея.
„…От литературата и изкуството ние например постепенно ще изтръгнем тяхната социална същност, ще отучим художниците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси. Литературата, театрите, киното ще изобразяват и прославят най-ниските човешки чувства и страсти. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените художници, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма и предателството – с една дума, каквато и да е безнравственост….”
(Из историческата реч, обявяваща началото на плана „Дълес” на шефа на ЦРУ Алън Дълес от 24 февруари 1945 г.)
Ноам Чомски: „САЩ провали България, отстоявайте независимостта си!
Eто какво е посланието ми към българите:
Вие сте малка държава и от вас се искат повече морални усилия да отстоявате независимостта си. Добре е да знаете, че България е една провалена държава благодарение на САЩ. Но след всеки провал може да последва възход. Дали ще ви се случи зависи и от вас.Предупреждението ми е да мислите много внимателно за пропагандата, която се шири за много високохуманните и благородни цели на мощната държава САЩ.“
Фондация „Америка за България“ се закани, че повече нямало да бъде тиха. „Времената се променят, ние също трябва да се променяме. Вече няма да сме толкова тихи. Време е да говорим високо и гордо. Това е началото на усилията ни да изградим наша общност, да сглобим парченцата на пъзeла за по-добра България.“ Това послание отправи президентът на „Америка за България“ Нанси Шилър при откриването на първата по рода си среща на общността на организацията у нас. Шилър отчете дейността на фондацията досега. 185 милиона долара е била дала „Америка за България“ от 2009 г. досега, за да обгрижва българската демокрация. Общо с Българо-Американския Инвестиционен Фонд от 1992 г. до днес са дадени над 400 млн. долара в България, отчете Шилър. През 2009 г. „Америка за България“ раздава грантове за 22 млн. долара. През 2010 г. сумата е 17,967 млн. През 2011 г. фондацията отпуска 14,697, а през 2012 г. – 33,131 млн. долара. През 2013 г., когато бяха протестите против правителството на Пламен Орешарски, субсидиите скочили до рекордните 47,142 млн. долара. През 2014 г. са отпуснати пари за проекти на стойност 23,592 млн. долара, през 2015 г. сумата е почти нищожна на фона на 2013 – 8,720 млн. долара, а м.г. са разпределени 19,145 млн. През годините сред грантополучателите са Антоанета Цонева с 800 000 лева, Саша Безуханова с 1,3 млн.лв., „Икономедиа“ на Иво Прокопиев с 6 млн.лв., „Медиапул“ на Стояна Георгиева с 1 152 600 лева, Българският институт за правни инициативи, чийто програмен директор бе бившият министър на правосъдието и създател на партия „Да, България“ Христо Иванов с 1,117 млн.лв., Съюзът на съдиите с няколко милиона и др.
(Край)
Огнян СТАМБОЛИЕВ

Оставете първия коментар към "Американизацията, или краят на българската култура"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*