Мисионис продължава да разкрива своите тайни

Вътрешността на крепостта е била подложена на тежки набези от османските нашественици

Разкопките на античния град Мисионис край Търговище продължават да разкриват подробности от историята му. Тази година се проучва вътрешността на крепостта, която е била подложена на тежки набези на османските нашественици. Намерените находки само потвърждават, че градът е бил силно развит и богат. Според археолозите Мисионис е претърпял две нашествия – първото от които през VI век, когато е бил опожарен. Потвърждение на случилото се са намерените стопени и изкривени стъкла и почернели камъни. Второто нашествие е към края на XIV век, когато крепостта е била обсадена и нападната от османските турци. Свидетелство за това е броят на намерените части от стрели.
„През това време крепостта носи вече друго име, не старото антично име Мисионис, а Косово, което се потвърждава от османски хронисти. И пак от османските хронисти като Мехмед Нешри, ние виждаме една тежка обсада, която е издържала крепостта, рядко за този период, защото повечето крепости са се предавали, предвид безизходното положение, в което са се намирали. Нещо повече, имаме даже думите – и то от османския хронист – на управителя, който казва: „Ние няма да предадем вярата на нашия цар Иван Шишман“, каза археологът проф. Димитър Овчаров. Археолозите са на мнение, че зидовете са много добре запазени и при консервация туристите ще има какво да видят. Вече се работи по прехвърлянето на близо 1000 декара, от горския към обществено-публичния фонд, за да може обектът да се актува като самостоятелен. Това ще улесни Мисионис да кандидатства за финансиране с Евросредстваза продължаване на разкопките.
„За съжаление, много от времето е изгубено и колкото по-рано стане това нещо, ще е по-добре, защото сега се отварят едни от последните мерки, да можем да хванем последния влак, защото проблемите тук са инфраструктурата, пътищата, идването на туристите до Мисионис. Иначе виждате, че е интересно, много неща могат да се разкажат, Мисионис е лицето на нашия град“, каза кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров. Археолозите и ръководството на Общината имат идеята в близко време да поканят Варненско-Преславския митрополит за освещаване на разкопките и Базиликата, в която са се извършвали службите по онова време.
Йордан МИНЧЕВ

Оставете първия коментар към "Мисионис продължава да разкрива своите тайни"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*