Испански трубадури пяха „Моя страна, моя България“ в Плевен

Изпълнение на чист български език на емблематичната песен „Моя страна, моя България“ на испанските трубадури от ансамбъл „Ла Туна“ от Университета на Алкала де Енарес (Мадрид) беше изненадата за домакина им кмета на община Плевен Георг Спартански. Доста ни беше трудно, докато научим текста, езикът ви не е лесен, споделиха гостите по време на срещата, която се състоя в заседателната зала.
Испанските трубадури от „Ла Туна“ започват уникалното си турне в страната ни от Плевен. Те бяха приветствани на испански от кмета Спартански, който изрази радостта си от посещението им. „Радвам се, че сте тук, за да покажете дълголетната традиция от Испания на гражданите на Плевен. Надявам се, че ще се получи много добро шоу и с удоволствие ще го гледам. Благодаря на вас като пратеници на Испания за това, че хиляди българи намират добър прием във вашата държава. Те са мост между нашите два народа. Вярно е, че България и Испания са далече една от друга на картата на Европа, но както ние, така и вие, сме слънчеви народи, обичаме веселието, танците, хубавото вино. Посрещаме ви с усмивка и се надяваме, че това не е последната ни среща. Тук сте сред приятели.“ С тези думи се обърна кметът на Плевен към гостите.
Музикантите разказаха за многовековната история на града си Алкала де Енарес, родно място на Мигел де Сервантес, и поканиха ръководството на Община Плевен да гостува в университета. Георг Спартански информира, че в Плевен също има университет – Медицински, в който се обучават студенти от десетки чужди страни, някои от които от Испания. „Най-лесно връзки между народите се развиват по линия на образованието и на културата, с вас може да поставим основите на много добро партньорство. А когато има желание, винаги може да се намерят и още допирни точки“, каза още кметът. Той прочете на испански благодарствено писмо от кмета на Алкала, след което всеки от трубадурите получи подарък.
В неделя вечер Ансамбъл „Ла Туна“ започна визитата си в Плевен със серенада на площад „Стефан Стамболов“, след което се отправи пеейки по главната улица на града. Към испанските музиканти на централния площад „Възраждане“ се присъединиха и местните творци от ОХ „Гена Димитрова“ и Северняшкият ансамбъл.
„Ла Туна“ е асоциация, създадена през XV век от студенти от скромен произход. Оттук са започнали пътя си личности като Франсиско де Кеведо и Лопе де Вега. Днес ансамбълът има основна роля в събитията в университета и града, а сред основните му цели е да поддържа вековната музикална традиция. След Плевен артистите ще покажат своето изкуство в Бургас, Пловдив и в София.
Величка БОЖИКОВА

Оставете първия коментар към "Испански трубадури пяха „Моя страна, моя България“ в Плевен"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*