Бонбони срещу микроби пускат „Захарни заводи“ – Г. Оряховица

Нов продукт – лечебни карамелажни бонбони с етерични масла и с антимикробен ефект, пускат в производство „Захарни заводи“ – Горна Оряховица. Бонбоните съдържат масла от шест вида родни билки: мента, евкалипт, мащерка, пелин, копър и салвия, които облекчават симптомите на възпалителните процеси на горните дихатели пътища и имат антимикробен и лечебен ефект. Общата сума на инвестицията за пускането на пазара на новия продукт е в размер на 2,4 млн.лв., от които половината е безвъзмездна финансова помощ, а другата половина е собствено финансиране. Новият продукт ще се продава както в магазините, така и в дрогериите и аптеките като хранителна добавка и трябва да бъде пуснат в производство точно след една година. Той се различава от традиционните лукчета, които също са с етерични масла, именно по по-гоямото съдържание на този вид масла и пропорциите между тях, които са разработени съвместно с Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Изп. директор на „Захарни заводи“ – Горна Оряховица Валентина Ралева съобщи още, че към момента произвежданите от предприятието продукти са над 150. Последните, появили се на пазара, са бонбони гурме Nature Line, съдържащи полезни натурални продукти като сушени плодове и сурови ядки: стафиди, бадеми, кайсии, годжи бери и червени боровинки. Наред с това предприятието предлага и старите лимонови резанки, но в подобрен вариант с истински плодов екстракт в тяхното съдържание. Освен за България и Европа, продуктите на горнооряховските „Захарни заводи“ добре се котират и на азиатските пазари. За Русия се изнася локум, за Китай – карамелизирани бонбони, а за Ирак – бонбони и вафли. В момента се разработват пазари и за Виетнам и Гърция. Експертите се стремят също и към разширяване на пазарите в съседна Румъния. Ралева не скри, че през последните години в България има навлизане на конкуренти в бранша от Украйна и Молдова, както и големите европейски и световни гиганти в сладкарската промишленост. Голяма е конкуренцията и при захарта, където също всяко лято българските пазари се наводняват от вносна захар. Въпреки това обаче „Захарни заводи“ – Г. Оряховица отчитат 30% ръст на експорта на захар. „Захарни заводи“ е най-голямото и стабилно развиващо се предприятие в Горна Оряховица. В него работят над 800 човека, а средната заплата е около 900 лв.
Иван ГЕОРГИЕВ

Оставете първия коментар към "Бонбони срещу микроби пускат „Захарни заводи“ – Г. Оряховица"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*