180 години от рождението на Васил Левски се навършиха на 18 юли

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В Разград

се състоя общоградско тържество, посветено на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Събитието бе организирано от ОУ „Васил Левски“-Разград и Детския научен център „Музейко“ в двора на учебното заведение.
Тържествено слово за Апостола прочете директорът на ОУ „Васил Левски“ Диана Първанова, а музикално-поетична композиция представиха деца от клуб „Млади възрожденци“ към училището. Импровизирано в програмата се включи и директорът на българското училище във Вашингтон Бойка Попова, тя представи монолог на Георги Калоянчев от „Кукер Кабаре“ на Любомир Пеевски.
Малките певци и рецитатори първи поставиха своите цветя пред паметника, а след тях всички останали деца в училищния двор – възпитаници на ОУ „Васил Левски“ и на други разградски училища, както и малчугани от четвърта група в ДГ „Приказка“.
След децата венци поднесоха и официалните лица: кметът на Разград д-р Валентин Василев и председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, областният управител Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Нурие Црънгалова, заместник-кметът Ердинч Хасанов и заместник областният управител Евгени Драганов, представители на държавни институции и политически партии, признателни граждани.
„Левски е в сърцата на всеки българин, той възпитава и чертае пътя, който трябва да следва всеки от нас. Заветът, който ни остави за свобода и независимост, е актуален и в съвременното общество. Затова той никога няма да бъде забравен.“, се казва в поздравителен адрес, който бе връчен от градоначалника на ръководството на училището.
За децата имаше и работилничка за деца, рисуване на анаграми, интерактивни игри.

Силистра

С делата си Левски изгради фундаментите за национално достойнство, за свобода, равенство и братство. Това каза кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов в словото си на състоялата се пред паметника на Васил Левски в Силистра възпоменателна тематична проява „Посвещение за Апостола” по случай сто и осемдесетата годишнина от рождението на великия българин. Организатори на проявата са Силистренската община, общинският комитет „Васил Левски“ и дружество „Традиция“. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника. Представена бе художествена програма – рецитал от представителна група на клубовете „Млади възрожденци“ на стихове за Левски от силистренски поети и и изпълнения на музикални формации. В биографията на Левски има страници и от Крайдунавска Добруджа.Като знаменосец в четата на Панайот Хитов през 1867 година той преминава Дунав и слиза на българския бряг край тутраканското село Пожарево. В „Силистренски алманах“ на Никола Маринополски, издаден през 1899 година в печатницата на Димитър Иванов в Силистра, има бележка, че Левски пребивава 4 дни в Силистра и дори е нает за учител и църковен певец. Прехвърлен е в Румъния с лодка от силистренското село Ветрен, където паметна плоча напомня за това събитие.

Ученици от Ценово почетоха паметта на Апостола

Ученици от Ценово се събраха в салона на местното читалище „Христо Ботев“, за да отбележат 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата. На тържеството, организирано от училищното ръководство и читалищното настоятелство, присъстваха представители на общинската администрация и общинската организация на запасното воинство. „За всеки от нас Васил Левски е ярък пример за подражание. През годините Апостола се превърна в символ на несломимия български дух за свобода. И днес можем да се възхищаваме на подвига му и живота, отдаден изцяло в името на България“, сподели Камелия Божкова, ръководител на лятната академия „Родолюбие“.

Участниците в тържеството направиха кратка виртуална разходка из родната къща и музейната експозиция на Васил Левски в Карлово, разгледаха паметниците в различни краища на родината, които напомнят за величавото дело на Апостола. Младите ценовчани под формата на викторина си припомниха важни дати и събития, свързани с живота на най-великия българин за всички времена. Гората от ръце беше най-яркото доказателство, че малките родолюбци добре познават и се гордеят със славното си историческо минало. Учениците демонстрираха и творческите си умения. Разпределени в четири отбора, те трябваше да сглобят пъзел с познати фотографии на Левски. Най-емоционално протече състезанието „лъвски скок“. Михаел Пенев постигна най-добър резултат, а само с един сантиметър разлика на второ място се нареди Ивайла Миланова. Организаторите на празника бяха подготвили награди и в категорията за най-малък участник и най-атрактивен скок. Победителите получиха грамоти и медали от Иванка Боянова, гл. специалист „Образование и култура“ в общинската администрация.

Оставете първия коментар към "180 години от рождението на Васил Левски се навършиха на 18 юли"

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*